Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować cytrusową wodę mrożoną?

Opiekun artykułu: smolen
Jak przygotować cytrusową wodę mrożoną?

Jak przygotować cytrusową wodę mrożoną?

W czasie upału marzy się przede wszystkim o czymś na ochłodę. Ze względu na to, że nie ma się wtedy ochoty na jedzenie, poszukuje się chłodzących napojów. W takie dni najlepiej sprawdzają się napoje cytrusowe – orzeźwiające, niezbyt słodkie, a dodatkowo bardzo zdrowe. Zamiast kupować picie o takim smaku, lepiej przygotować je samodzielnie we własnym domu.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Przygotowanie pysznej cytrusowej wody mrożonej, która potrafi przynieść ulgę nawet przy +35 stopniach Celsjusza, nie jest trudne. Wymaga jednak przygotowania odpowiednich elementów. Wśród nich znajdują się:
    * 1 limonka,
    * 1 cytryna,
    * 1 pomarańcza,
    * woda mineralna niegazowana,
    * wyciskarka do owoców,
    * słoik o pojemności 1 litra,
    * kostki lodu.
    Jeśli woli się bardziej kwaśny smak, można użyć więcej niż jednej cytryny, ale lepiej nie przesadzić z ich ilością, ponieważ napój nie będzie nadawał się do picia.

  • Etap pierwszy

    Wszystkie owoce sparzyć wrzątkiem, żeby jak najbardziej oczyścić skórkę. Następnie wytrzeć i pokroić na plasterki. Nie muszą być bardzo cienkie, mogą mieć nawet 0,5 centymetra grubości. Każdy z plasterków przekroić jeszcze na pół, po czym wrzucić wszystkie kawałki do słoika.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Przygotowane owoce docisnąć do dna słoika przy pomocy wyciskarki do owoców. Jeżeli nie posiada się takiego sprzętu, można użyć nawet kuli do ucierania ciast, jednak wtedy lepiej nie dociskać przesadnie mocno. Głównie chodzi o to, żeby owoce puściły sok, lecz nie rozpadły się przy tym działaniu.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Do słoika należy wrzucić kostki lodu, mogą wypełniać go prawie do samego szczytu, ale tak, żeby dało się zakręcić naczynie. Następnie tak przygotowane składniki zalać wodą niegazowaną – dobrze sprawdzi się także woda źródlana – nalewając jej prawie do pełna.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Wymieszać wszystko długą łyżką, a następnie zakręcić słoik i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie woda nabierze lekko żółtego koloru, jak również egzotycznego smaku. Najlepiej smakuje w pierwszym dniu po przygotowaniu. Znajdujący się w wodzie mrożonej lód działa jak sitko, dzięki czemu owoce nie wpadają do szklanek podczas nalewania, jednak jeżeli lubi się napoje z ich dodatkami, można wrzucić do szklanki kawałek limonki.

Popularne tagi
  • wymioty
  • rum
  • przepis na lemoniadę ogórkową
  • grenadyna
  • roślina
  • gąsior
  • wiosna
  • gorąca biała czekolada
  • lemoniada z miętą
  • świeży koktajl
  • układ odpornościowy
  • serwatka
  • ciepły napój
  • składniki mineralne
  • przygotowanie koktajlu
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising