Advertising
Zakumaj.pl

Jak bez drylownicy wyjąć pestki z wiśni?

Opiekun artykułu: budrys
Jak bez drylownicy wyjąć pestki z wiśni?

Jak bez drylownicy wyjąć pestki z wiśni?

Wiśnie to jedne z najbardziej wyczekiwanych owoców. Przygotowywane z nich soki, kompoty, dżemy, desery cieszą się niezmienną popularnością, jednak jest pewna mała wada tych owoców – pestki. Ich usunięcie bywa czasami niezbędne, gdyż przeszkadzałyby w szykowanych przysmakach. Zazwyczaj do ich usuwania poleca się drylownicę, lecz okazuje się, że i bez niej można sobie spokojnie poradzić.

Advertising
Advertising
  • Końcówka do ciast

    Końcówka do ciast

    Jeżeli ma się w domu metalową końcówkę do ciast, można skorzystać z niej do drylowania wiśni. Wystarczy postawić końcówkę na szerszym końcu, na stole, a na mniejszy koniec nabijać umyte dokładnie wiśnie. W ten sposób pestki zostaną usunięte z wnętrza i pozostanie jedynie miąższ do przyszłego wykorzystania. Pestka będzie wyskakiwała z drugiej strony. Cały proces może być dość brudny, dlatego lepiej rozłożyć w miejscu wykonywania pracy stare gazety bądź ręczniki papierowe.

  • Spinacz lub wsuwka

    Spinacz lub wsuwka

    Wsuwki albo spinacze także mogą stać się tymczasowymi drylownicami. Wsuwkę wystarczy delikatnie rozchylić, po czym włożyć ją do wiśni i ostrożnie wyciągnąć pestkę z wnętrza owocu. Jeżeli używa się spinacza, wówczas trzeba go wygiąć w kształt przypominający 8 i wsunąć do wnętrza wiśni. Po ostrożnym manewrowaniu pestkę udaje się wyciągnąć na zewnątrz.

  • Zwykły nóż kuchenny

    Zwykły nóż kuchenny

    Również nóż kuchenny może zadziałać jako pomoc w drylowaniu wiśni. Wystarczy ułożyć wisienkę na desce do krojenia i przycisnąć bokiem – płaskim – noża na tyle mocno, aby owoc pękł. Wypuści przy tym sporo soku, jednak uzyskane pęknięcie pozwoli na bezproblemowe usunięcie zbędnej pestki. W taki sposób można przygotować wszystkie zebrane wiśnie.

  • Pałeczki do jedzenia ryżu

    Pałeczki do jedzenia ryżu

    Być może Azjaci posługujący się pałeczkami nie byliby zachwyceni takim ich wykorzystaniem, jednak można nimi drylować wiśnie. Wystarczy jedynie wbić szerszy koniec pałeczki do owocu i wypchnąć nim pestkę drugą stroną. Jest to łatwe, szybkie oraz nie generuje żadnych zagrożeń.

  • Słomka do napojów

    Na podobnej zasadzie, jak pałeczek do ryżu, można użyć słomek do napojów. Co prawda wiśnie mogą zostać nieco zgniecione po użyciu takiej metody, jednak dla wiśni do dżemu nie ma to większego znaczenia.Słomkę należy wepchnąć w wiśnię i wypchnąć pestkę. Otwór w słomce pomoże nie tylko zlokalizować pestkę, ale również usunąć ją bez problemu oraz przesadnego rozrywania owocu na kawałki.

Popularne tagi
  • boże narodzenie
  • ubite białko
  • twaróg
  • tradycyjna potrawa
  • składniki ciasta
  • ubijanie białek
  • sprzątanie
  • pieczenie ciast
  • składniki mineralne
  • mak
  • mąka krupczatka
  • ciasto francuskie
  • tradycja
  • rogaliki
  • placek z kruszonką
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising