Sposób przyrządzenia pysznej babki czekoladowej
Sposób przyrządzenia pysznej babki czekoladowej
Nawet stare, sprawdzone przepisy dają się urozmaicić. Tradycyjna babka, zazwyczaj biała i podawana z cukrem pudrem albo lukrem, może stać się czymś zupełnie odmiennym, np. babką czekoladową. Wyrazista w smaku, polana ciemną polewą będzie stanowiła upragniony, niedzielny deser.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby upiec smaczną babkę, niezbędne jest przygotowanie dobrych składników spożywczych. Wśród nich muszą znaleźć się elementy na ciasto oraz na polewę.Na ciasto potrzebne będzie:
* 200 g mąki,
* 150 g masła,
* 150 g cukru,
* 120 g czekolady gorzkiej,
* 3 jajka,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 łyżka kakao.
Na polewę przyda się:
* 100 g czekolady gorzkiej,
* 2 łyżki mleka,
* 1 łyżeczka masła.Krok pierwszy
Do rondelka połamać czekoladę, dolać mleko. W drugim, większym garnku podgrzać wodę i ustawić nad nim mniejszy. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, aż stworzy z mlekiem jednolitą masę. Zdjąć znad pary i ostudzić.
Krok drugi
Do szerokiej miski włożyć miękkie masło. Dosypać cukier i zacząć ucierać, tak aby nie było widać drobinek cukru. Im bardziej puszysta będzie masa, tym lepsze ciasto. Gdy osiągnie się odpowiednią konsystencję, zacząć wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając.Na zakończenie dodać czekoladę rozpuszczoną w mleku i wszystko dokładnie wymieszać – jeśli wcześniej używało się miksera, można go w tym momencie zamienić na łyżkę.
Krok trzeci
Ciągle mieszając, dodać do ciasta mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao. Łączyć składniki z masą maślaną, aż uzyska się gładką konsystencję.Przygotować formę do pieczenia babki i wysmarować ją masłem. Lekko oprószyć kaszą manną albo bułką tartą i dopiero wtedy przelać do niej ciasto. Pełną formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 40 minut.
Krok czwarty
Po wyjęciu babki z piekarnika przejść do przygotowywania polewy. Ponownie czekoladę należy rozpuścić nad parą. Dodać do niej masło i mleko, po czym mieszać, aż polewa będzie gęstsza.Polać nią ostudzone ciasto i pozostawić na 10 – 15 minut, aby polewa zsiadła się nieco. Przed podaniem pokroić babkę na równe kawałki.