Jak dobrze przechowywać papierówki na zimę?
Jak dobrze przechowywać papierówki na zimę?
Papierówki to jabłka, które najczęściej można spotkać w sadach lub przydomowych ogrodach. Potrafią bardzo bogato obrodzić i często nie wiadomo, co z nimi robić. Ciasto jabłkowe już się przejadło, rodzina obdzielona, a zapas papierówek wciąż jest. W takiej sytuacji najlepszym wyjściem jest ich poprawne przechowanie na zimę, kiedy ochota na smaczne jabłko wzrośnie.
Co będzie potrzebne?
Nie da się poprawnie przechować papierówek, jeśli nie będzie się miało potrzebnych rzeczy, wśród których są:
* tarka,
* słoiki z zakrętkami,
* nóż,
* miska,
* cukier.Pyszny kompot, pyszny deser
Kompoty i desery z jabłek są zawsze mile widziane na stole, zwłaszcza zimą, gdy o owoce trudno, a jabłka w sklepach nie zawsze są zachęcające.
Przygotowanie kompotu może być bardzo proste. Wystarczy dowolną ilość papierówek obrać ze skórek, wydrążyć i pokroić na kawałki. Uzyskane fragmenty powkładać do słoików, zakręcić je i gotować w wodzie przez 15 minut. Dzięki temu przez długi czas będą nadawały się do przygotowania kompotu albo jako deser, do jedzenia bez dodatków lub z dodatkiem bitej śmietany.
Tarte jabłka do deserów
Zamiast kupować zimą jabłka albo gotowe musy jabłkowe, nie zawsze zgodne z indywidualnymi oczekiwaniami, warto przygotować samodzielną bazę do ciast, babeczek oraz innych deserów, do których pasuje jabłko.
Obrane i wydrążone z gniazd nasiennych papierówki należy zetrzeć na tarce. Starte jabłka przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić i włożyć do garnka, zalać go wodą i gotować 15 minut. Tak przygotowana jabłkowa mikstura będzie doskonale smakowała w zimowych szarlotkach i przypomni o letnich dniach.
Jabłkowy dżem
Dżem z jabłek to kolejny sposób na przechowanie papierówek. Jego wykonanie nie jest trudne. Tak jak w poprzednich deserach niezbędne jest obranie jabłek ze skórki, wydrążenie i pokrojenie na małe kawałki. Następnie wrzuca się wszystkie do garnka i przez 10 minut gotuje, aż dokładnie zmiękną i rozpadną się. Powinny tworzyć papkę. Na zakończenie warto dodać do nich cukier lub cukier waniliowy, po czym przełożyć dżem do słoików.Dżem można jeść już 1 – 2 godziny po wykonaniu, jednak jeśli wykona się pasteryzację w gorącej wodzie, można również delektować się nim w czasie zimy.