Advertising
Zakumaj.pl

Jak podaje się sery?

Opiekun artykułu: vika
Jak podaje się sery?

Jak podaje się sery?

Podawanie serów wymaga poznania pewnych zasad, które pozwolą nam nie popełnić gafy podczas ich serwowania gościom. Najtrafniejszym kompanem dla tytułowych przysmaków jest wino. Taki duet potrafi na bardzo długo zatrzymać przy stole goszczących się rozmówców. Nie pozostaje wobec tego nic innego, jak zakup odpowiedniej deski do serów, kilku ich gatunków oraz butelki dobrego wina.

Advertising
Advertising
  • Deska do serów

    Deska do serów

    Aby celebracja poczęstunku przebiegła bez zastrzeżeń, należy zaopatrzyć się w atrybuty, które będą temu sprzyjały. Wielość rodzajów desek do serów na obecnym rynku nie stwarza problemów w wyborze. Zamiast na desce sery możesz podać na specjalnym kamieniu, który z pewnością wzbudzi w gościach zachwyt.

  • Jakie sery podać i ile?

    Tu być może wyznacznikiem skomponowania deski serów będzie zasobność twojego portfela. Deska serów nie jest bowiem tanią przystawką. Niemniej jednak powróćmy do pytania. Jeżeli sery mają grać pierwsze skrzypce na stole, na desce musi znaleźć się około 5 – 6 ich gatunków. Dzięki takiej różnorodności każdy będzie miał sposobność degustacji tego gatunku, który najlepiej odpowiada jego podniebieniu. Na desce muszą znaleźć się zatem sery z mleka krowiego, koziego oraz owczego. W przypadku serwowania serów nie ma ograniczeń, można ugościć kubki smakowe serami z różnych regionów, o różnych smakach, aromatach, młodych i tych z wyeksponowaną pleśnią.

  • Jak zaaranżować talerz z serami?

    Na talerzu czy kamieniu ułóż sery według zasady od najdelikatniejszego do najintensywniejszego w smaku. Nie zapomnij wyjąć serów na około 1 godzinę przed podaniem na stół. Gdy produkty te są schłodzone, nie mają właściwego sobie aromatu i konsystencji. Sery najlepiej smakują podane w temperaturze pokojowej. Układając je na desce, pamiętaj, aby nie dotykały się wzajemnie, gdyż zaczną przenikać się smakami.

  • Wino – dobry kompan dla sera

    Wino – dobry kompan dla sera

    Podanie szampana czy wina musującego do kamienia z serami jest najbezpieczniejsze. Pasują one bowiem do każdego z gatunków. Czerwone wino to kolejne, które jak najbardziej pasuje, by połączyć je z przystawką na bazie serów. Ogólnie panuje zasada, że im ser jest ostrzejszy, tym wino powinno być słodsze. Białe wina dobrze komponują się smakiem z serami z białą skórką pleśniową.

  • Co można podać do serów?

    Właściwie poza winem nie ma potrzeby stosować innych dodatków. Niemniej jednak, gdy chcesz urozmaicić wygląd stołu i ucieszyć dodatkową porcją doznań smakowych podniebienia swoich gości, możesz podać rodzynki, włoskie orzechy lub żurawinę. Dla zjadaczy chleba nie zapomnij o świeżej bagietce, która jest najbezpieczniejszym wyborem spośród pieczywa.

Popularne tagi
  • pomidory faszerowane tuńczykiem
  • ocet
  • dynia
  • żurawina
  • blacha
  • sposób kandyzowania skórki pomarańczowej
  • chipsy z buraków
  • ogórki kiszone
  • przepis na galaretkę drobiową
  • przepis na choinkę serową
  • ciasto na tartę
  • twaróg
  • tatar z wędzonego łososia
  • żelazo
  • dodatek do kanapek
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising