Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na domowe chipsy

Opiekun artykułu: kiwigron
Przepis na domowe chipsy

Przepis na domowe chipsy

Kto z nas nie lubi pochrupać sobie podczas oglądania filmu czy meczu smacznych chipsów? Na rynku dostępne są one w wielu różnych kształtach i smakach, trafiają w gust dzieci oraz dorosłych. Chipsy są jednak prawdziwą bombą kaloryczną i niezdrową przekąską. Zawierają w sobie mnóstwo niepotrzebnych składników (w tym substancje słodzące) oraz duże ilości soli niekorzystnie wpływającej na nasz organizm. Dlatego warto znaleźć dla nich zdrową, ale równie smaczną alternatywę. Poniżej znajdziesz przepis na smakowite chipsy ziemniaczane przyrządzane w domu, a co najważniejsze, to od ciebie będzie zależał ich smak.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

ziemniaki (tyle ile chcesz)

oliwa z oliwek

sól i przyprawy

szatkownica

miska z wodą

talerz

ręczniki papierowe

  • Przygotowanie ziemniaków

    Obierz wszystkie ziemniaki i dokładnie je opłucz. Następnie przygotuj szatkownicę i na niej ścieraj ziemniaki, tworząc talarki. Postaraj się, aby były one bardzo cienkie (ok 1-3 mm grubości, nie więcej). Teraz należy wypłukać z ziemniaków skrobię, dlatego zaraz po starciu wrzuć talarki do zimniej wody i płucz je w niej. Kiedy zobaczysz na jej powierzchni skrobię, wymień wodę. Powtarzaj tę czynność aż do momentu, kiedy woda będzie całkowicie czysta. Następnie bardzo dokładnie wysusz talarki (to ważne, żeby były suche).

  • Przyprawianie

    Na dużym talerzu rozłóż kilka kawałków papierowego ręcznika. Na nim poukładaj talarki, a potem każdy z nich posmaruj oliwą za pomocą pędzla. To odpowiedni moment, żeby przyprawić je tak, jak lubisz: samą solą, papryką, koperkiem suszonym – wybór należy do ciebie.

  • Chipsy z mikrofalówki

    Chipsy z mikrofalówki

    Tak przygotowany talerz z ziemniakami wstaw do mikrofalówki i ustaw ją na najwyższą moc. Ziemniaki powinny się podgrzewać trzy minuty. Po tym czasie odwróć je na drugą stronę, zmniejsz moc mikrofalówki o połowę i podgrzewaj talarki przez kolejne trzy minuty. Jeśli któreś ziemniaki nie staną się chrupiące, włóż je (ale tylko te, rumiane zdejmij wcześniej z talerza) ponownie do mikrofalówki na około minutę. Chipsy przełóż do miseczki i ciesz się ich smakiem. Możesz je także przechowywać przez kilka dni, jak chipsy kupne. Użyj do tego szczelnie zamykanego opakowania. Swoją przekąskę możesz podawać z domowymi dipami. Smacznego!

Popularne tagi
  • gaza jałowa
  • przygotowanie pestek dyni
  • sos chrzanowy
  • liść laurowy
  • jajka po diabelsku
  • przepis na chips z sosem cebulowym
  • składniki spożywcze
  • serek chrzanowy
  • chili
  • przygotowanie cukinii
  • pomidor koktajlowy
  • potrawy dla dzieci
  • dodatek do warzyw
  • mąka krupczatka
  • pieprz czarny
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising