Jak prawidłowo rozmieścić żywność w lodówce?
Jak prawidłowo rozmieścić żywność w lodówce?
To, jak układamy produkty żywnościowe w lodówce, jest bardzo ważne. Żywność należy przechowywać w odpowiedniej temperaturze – nie powinna ona być ani za wysoka, ani zbyt niska. Należy również pamiętać o odpowiedniej wentylacji. Istotny jest także wybór właściwych pojemników oraz zachowanie czystości. Jak prawidłowo rozmieścić żywność w lodówce, dowiesz się z tego artykułu.
Rozkład temperatury w nowoczesnej lodówce nie zależy od tego, gdzie jest umieszczony zamrażalnik – na górze czy na dole.
Podstawowe zasady
Lodówka powinna być czysta, dlatego trzeba ją co pewien czas rozmrażać i starannie myć, na przykład wodą z dodatkiem octu, dzięki czemu usuniemy ewentualne nieprzyjemne zapachy. Nie należy wkładać do lodówki zbyt wielu produktów, gdyż wtedy nie będzie właściwej cyrkulacji powietrza i nie będzie możliwe odpowiednie schłodzenie żywności.
Jakie pojemniki stosować?
Powietrze we wnętrzu lodówki jest suche i powoduje obsychanie produktów, dlatego trzeba przechowywać je w szczelnych pojemnikach lub owinięte folią (aluminiową albo spożywczą), ewentualnie pergaminem. Nie należy wstawiać do lodówki potraw w odkrytych naczyniach, gdyż odparowują, co powoduje oszronienie lodówki i pojawianie się zapachów, często nieprzyjemnych, gdy pomieszają się różne wonie.
Co przechowywać na górnej półce?
Na górnej półce lodówki panuje dość wysoka temperatura, więc nie należy tam przechowywać szybko psujących się produktów, takich jak surowe mięso, ani gotowych potraw. To doskonałe miejsce na dżemy, konfitury i ciasta, a także produkty mleczne. Kefir czy jogurt nie powinny być przechowywane w zbyt niskiej temperaturze, gdyż wówczas pożyteczną florę bakteryjną zastępują bakterie powodujące psucie się produktu.
Co przechowywać na środkowej półce?
Półka środkowa nadaje się do przechowywania żywności, która psuje się dość szybko, czyli wędliny, żółtego i białego sera, potraw gotowych. Tu należy na przykład umieścić szczelnie przykryty garnek z zupą albo półmisek z gołąbkami.
Co przechowywać na dolnej półce?
Półka znajdująca się na samym dole, nad pojemnikami przeznaczonymi do przechowywania warzyw, to najchłodniejsze miejsce w lodówce. Tu jest miejsce na szybko psujące się surowe mięso, drób oraz ryby. Nie należy układać ich wyżej także dlatego, że jeśli coś z nich wycieknie, nie dostanie się do pozostałej żywności (a to mogłoby spowodować zanieczyszczenie jej bakteriami na przykład salmonelli i w konsekwencji groźne zatrucie).
Co przechowywać w dolnych pojemnikach?
Temperatura w dolnych pojemnikach jest dość wysoka. Jest to doskonałe miejsce na przechowywanie owoców i warzyw, które nie powinny przemarzać na wyższych półkach. Owoców takich jak truskawki czy maliny nie należy myć. Sałaty nie powinno się przechowywać szczelnie zapakowanej, gdyż wytwarzają się w niej wówczas szkodliwe związki.
Co przechowywać na drzwiach lodówki?
Półeczki umieszczone na drzwiach to świetne miejsce do przechowywania jaj, masła, przypraw takich jak ketchup czy musztarda, napojów oraz oleju. Olej powinno się trzymać w ciemnej butelce. Jajek nie myjemy przed włożeniem do lodówki (skorupka ma specjalną warstwę chroniącą przed bakteriami).