Jak się odżywiać podczas choroby?
Jak się odżywiać podczas choroby?
Sezon jesienno-zimowy to dla zdecydowanej większości z nas okres wzmożonego ryzyka zachorowania na grypę, zapalenie oskrzeli, zapalenie gardła. Najczęściej jednak łapią nas przeziębienia, które trwają od kilku dni do nawet dwóch tygodni. Choć nie są one niczym poważnym, to zdecydowanie należy je „wyleżeć”, gdyż nieleczone i bagatelizowane mogą przerodzić się w znacznie poważniejsze stany chorobowe. Dlatego też powinniśmy z przeziębieniem oraz grypą walczyć wszystkimi znanymi nam i skutecznymi sposobami, czy tymi aptecznymi zaleconymi przez lekarza, czy też domowymi, które znają nasze babcie. Poniżej znajdziesz kilka dietetycznych porad, które z pewnością pomogą ci przetrwać przeziębienie i dużo szybciej się wyleczyć.
Podczas choroby zrezygnuj z diet odchudzających. Dostarczaj sobie taką dawkę kalorii, jaka jest ci dziennie potrzebna.
Czosnek
Dla nikogo nie będzie żadnym zaskoczeniem, a przynajmniej nie powinno nim być, że na pierwszym miejscu wśród produktów, które należy spożywać podczas przeziębienia, znajdzie się oczywiście czosnek. To bardzo ważny element naszej diety, uznawany za jeden z najzdrowszych produktów całego świata. Jeden ząbek czosnku zjadany codziennie zbawiennie wpływa na naszą odporność. Natomiast kiedy już jesteśmy chorzy, przyda nam się zawarta w czosnku allina przekształcana po zgnieceniu czosnku w allicynę. To właśnie dzięki jej zawartości możemy mówić o czosnku jako o antybiotyku.
Witamina C
Nie od dziś wiadomo, iż korzystny wpływ na odporność oraz zdrowotną kondycję organizmu podczas sezonu zachorować na przeziębienia i grypę ma witamina C. Jednakże badania wykazały, że ma ona nieznaczny wpływ na zdrowienie podczas tych właśnie chorób. Brak witaminy C może skutkować osłabieniem, stanami depresyjnymi oraz bólami stawów oraz kończyn. To wszystko sprawia, iż warto dostarczyć sobie odpowiednią dawkę witaminy C podczas gorszego samopoczucia oraz przeziębienia. Znajdziesz ją przede wszystkim w owocach róży, czarnej porzeczce, aronii czy papryce. Wbrew pozorom cytryna nie zawiera jej wcale najwięcej. Ten cytrus pod tym względem wyprzedza choćby jarmuż, brukselka czy truskawka.
Imbir
Zapewne zapach imbiru nie jest ci obcy. Czasami dodaje się go do mieszanek przypraw korzennych. Warto jednak kupić sobie korzeń imbiru właśnie wtedy, kiedy dopada nas przeziębienie lub grypa. Imbir bowiem, choćby dodany do zwykłej, czarnej herbaty, będzie działał na nas rozgrzewająco. Roślina ta pomoże ci się także uporać z dolegliwościami bólowymi brzucha i mdłościami.
Rosół
Czosnek i imbir mogą nie być naszymi ulubionymi produktami żywnościowymi. Mają intensywne smaki i albo się je lubi, albo nienawidzi. Natomiast rosół to jedna z ulubionych zup Polaków. Pojawia się ona na wszystkich uroczystościach oraz podczas niedzielnego obiadu. Warto go jednak wykorzystać także podczas przeziębienia. Jest on bardzo lekkostrawny, niezbyt kaloryczny, a na dodatek pyszny i działa rozgrzewająco.
Dużo płynów
Podczas każdego przeziębienia czy grypy należy uzupełniać płyny. Pamiętaj o tym przede wszystkim wtedy, kiedy masz gorączkę. Unikaj jednak picia kawy czy bardzo mocnych herbat. Pij wodę, domowe syropy na wzmocnienie (na przykład z cebuli czy czosnku), wyciskane soki, słabe herbaty.