Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować bułki drożdżowe z serem i szynką?

Opiekun artykułu: agau
Wymagany czas: 2 godz.
Jak przygotować bułki drożdżowe z serem i szynką?

Jak przygotować bułki drożdżowe z serem i szynką?

Bułeczki z szynką oraz serem można zrobić całkiem szybko. Są smaczne, puszyste i zaskoczą swoim smakiem całą rodzinę. Nadają się na każdy posiłek dnia, nawet zimne, jednak najlepiej smakują, kiedy są jeszcze bardzo ciepłe. Wypróbuj je i zakochaj się w nich do szaleństwa.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Choć samo zrobienie bułeczek nie jest trudne, wymaga odpowiednich składników spożywczych, pomiędzy którymi muszą znaleźć się:

    * 3,5 szklanki mąki,

    * 3/4 szklanki wody,

    * 2,5 łyżeczki suchych drożdży,

    * 2 łyżki masła,

    * 2 łyżki cukru,

    * 1/2 szklanki mleka,

    * 2 łyżeczki soli,

    * 200 g żółtego sera,

    * 300 g szynki w plasterkach,

    * 4 łyżki musztardy,

    * 1 łyżka miodu.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wodę delikatnie podgrzać, żeby była letnia. Dodać do niej drożdże, wymieszać i pozostawić na 5 minut, aż rozpocznie się bąbelkowanie. W niewielkim rondelku podgrzać mleko z masłem, uważając, żeby nie było za gorące. Mieszankę dolać do wody z drożdżami i wymieszać.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do mieszanki drożdżowej dodać 3 i 1/3 szklanki mąki oraz sól. Wyrobić gładkie ciasto, bez grudek. Uformować ją w kształtną kulę i ułożyć w misce wysmarowanej oliwą. Pozostawić na 1 godzinę, aby ciasto wyrosło – można przykryć czystą ściereczką bawełnianą.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy ciasto wyrośnie, można przełożyć je na stolnicę posypaną mąką oraz rozwałkować dokładnie, tworząc prostokąt. Miód wymieszać z musztardą, rozsmarowując miksturę na całej powierzchni ciasta. Posypać je szynką pokrojoną na kawałki oraz startym serem, a następnie zwinąć całość wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na plasterki równej grubości, układając je po tym na blasze do pieczenia. Pozostawić na kolejne 45 minut do wyrośnięcia. Dopiero wtedy wsunąć do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piec 30 minut. Jeść od razu albo zostawić na następny dzień.

Popularne tagi
  • kulinaria
  • sposób przygotowania zapiekanek
  • przygotowanie farszu
  • bułki
  • tłuszcz
  • smażona cukinia
  • kuchnia włoska
  • warzywa gotowane
  • jabłka na ciepło
  • szparagi zielone
  • musztarda
  • cukier
  • pomidory
  • grill
  • kalarepa z ryżem
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising