Jak przygotować cebulę panierowaną?
Jak przygotować cebulę panierowaną?
Okres na świeże, różnorodne warzywa nie trwa wiecznie i wtedy trzeba zmodyfikować jadłospis, dodając do niego to, co jest pod ręką. Żeby całkiem nie tracić warzyw na talerzu, można włączyć do jedzenia cebulę, która smakuje dobrze na różne sposoby. Poza tym ma wielką zaletę – posiada mnóstwo witamin i skutecznie wzmacnia odporność.
Jakich składników potrzeba?
Pyszne krążki cebulowe, które mogą być zarówno dodatkiem do obiadu, jak i ciekawą przekąską, można przygotować przy użyciu następujących produktów:
* 3 cebule,
* 2 jajka,
* 1/2 szklanki bułki tartej,
* pieprz,
* sól,
* olej lub oliwa z oliwek.Krok pierwszy
Wszystkie cebule obrać z łupinek. Można przemyć je lekko i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić wszystkie na plasterki o grubości 7 mm. Podzielić plasterki na krążki. Oprószyć wszystkie solą oraz pieprzem. Jeśli jest się wielbicielem papryki, warto posypać i nią.
Krok drugi
Do głębokiego talerza wbić jajka. Roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Maczać każdy krążek w jajku, a następnie obtaczać w bułce, żeby cebula miała chrupiącą panierkę.
Krok trzeci
Na patelni rozgrzać olej. Powinno go być maksymalnie 0,5 cm wysokości patelni. Gdy będzie ciepły, wrzucać na niego cebulowe krążki. Smażyć z obu stron, aż będą mocno brązowe, po czym wyławiać z oleju i przekładać na talerz przykryty papierowym ręcznikiem.Jeść zaraz po przygotowaniu. Krążki nadają się do podawania z ketchupem, majonezem oraz różnymi sosami, np. czosnkowym.