Ziemniaki zapiekane z parmezanem – jak je przyrządzić?
Ziemniaki zapiekane z parmezanem – jak je przyrządzić?
Ziemniaki to warzywo, które warto zjeść zawsze. Najlepiej z dodatkami, które podkreślą smak i sprawią, że każda ziemniaczana potrawa jest inna. Jeśli masz ochotę na połączenie swojskich ziemniaczków z kuchnią włoską, dodaj do nich parmezan, tworząc danie, któremu nie będziesz mógł się oprzeć.
Niezbędne składniki spożywcze
Przyrządzenie zapiekanych ziemniaków z dodatkami uda się na pewo, jeśli przed rozpoczęciem pracy skompletuje się następujące składniki:
* 2 kg ziemniaków,
* 4 łyżki parmezanu,
* 4 łyżki bułki tartej,
* 3 łyżki masła,
* liście laurowe,
* sól.
Krok pierwszy
Przed przystąpieniem do konkretnych działań wyjąć blachę z piekarnika, a sam piekarnik włączyć, ustawiając na temperaturę 200 stopni Celsjusza. Następnie zająć się ziemniakami, obierając wszystkie cienko. W każdym ściąć delikatnie dolną część, żeby mogły swobodnie stać – nie musi to być odcięcie dużego kawałka.
Krok drugi
Wszystkie ziemniaki ponacinać wzdłuż w taki sposób, żeby stworzyć otwory, jednak nie przekrawać ziemniaka na plasterki, cały czas ma stanowić całość. Po nacięciu wszystkich ziemniaków przygotować formę do pieczenia – wyłożyć ją folią aluminiową oraz wysmarować masłem. W tak przygotowanej formie ułożyć ziemniaki jeden obok drugiego. W jedno z nacięć w każdym ziemniaku włożyć liść laurowy.
Krok trzeci
Tak przygotowaną blachę wsunąć do piekarnika na 40 minut. Przed ostatecznym umieszczeniem blaszki w piekarniku ziemniaki można posolić dowolną ilością soli. Po upływie wyznaczonego czasu blachę na chwilę wyjąć z piekarnika, posypać wszystkie ziemniaki startym parmezanem, a następnie piec jeszcze 10 minut. Podawać, kiedy ziemniaki są jeszcze bardzo gorące – można z sosem czosnkowym albo z ketchupem jako dodatkową dekoracją smakową.