Jak wykonać zaskakujący napój z arbuza i lemoniady?
Jak wykonać zaskakujący napój z arbuza i lemoniady?
Arbuz to jeden z najbardziej orzeźwiających owoców, jakie pojawiają się każdego roku. Poza jedzeniem ich na surowo, można przyrządzić z nich doskonały napój na upalne popołudnia, na imprezy w ogrodzie, na spotkania z przyjaciółmi, na urozmaicanie wakacji. Wystarczy skorzystać z naszego przepisu, aby odkryć nowe doznania smakowe.
Potrzebne składniki spożywcze
Do szybkiego wykonania orzeźwiającego napoju z arbuzem w roli głównej niezbędne jest przygotowanie świeżych składników, a są to:
* 1,5 szklanki lemoniady,
* 3 cytryny,
* 1 kg arbuza,
* 3 łyżki cukru,
* listki melisy i mięty,
* kostki lodu.
Pierwszy krok
Arbuzowy miąższ należy przełożyć do blendera i zmiksować na papkę. Nie powinno pozostać z niego żadnych dużych kawałków.
Nad miską postawić sitko o drobnych oczkach. Przełożyć na sito masę arbuzową, po czym przecierać ją, aby stała się jeszcze gładsza, niemal płynna. Przełożyć gotową miksturę do dzbanka.
Drugi krok
Cytryny sparzyć wrzątkiem. Jedną odłożyć na bok, a pozostałe przekroić na pół i dokładnie wycisnąć z nich cały sok prosto do dzbanka z masą arbuzową. W 1/2 szklanki lemoniady rozpuścić cały przygotowany cukier. Jeśli jadłospis nie obejmuje cukru, można dodać miód lub syrop z agawy. Przelać do dzbanka z sokiem cytrynowym wodę z cukrem oraz pozostałą 1 szklanką lemoniady. Wymieszać lekko.
Trzeci krok
Wrzucić do lemoniady umyte liście mięty oraz melisy. Pozostała cytrynę pokroić na plasterki i dodać do napoju. Wstawić dzbanek do lodówki na 2 – 2,5 godziny, żeby zawartość była intensywnie zimna.Przed podaniem lemoniady wrzucić do szklanki kilka kostek lodu, wystarczą 3 – 4, dodać kolorową słomkę i uzupełnić naczynie napojem. Jego lekki, niezbyt słodki smak z pewnością dostarczy wiele przyjemności, a przede wszystkim mocne orzeźwienie.