Jak przygotować daiquiri truskawkowe?
Jak przygotować daiquiri truskawkowe?
Słodkie, gęste, orzeźwiające, takie właśnie jest daiquiri. Jego zaletą jest możliwość stworzenia go z różnych produktów, nawet z owoców egzotycznych, jednak nie trzeba szukać aż tak daleko – wystarczą rodzime truskawki. Nie dość, że drink ma doskonały smak, to jeszcze smakuje niczym kawałeczek nieba.
Jakie składniki są potrzebne?
Zrobienie daiquiri wymaga przygotowania kilku odpowiednich składników, które można szybko zorganizować. Potrzebne są:
* 2,5 szklanki truskawek (najlepiej świeżych, jednak nadadzą się również mrożone),
* 3 szklanki lodu,
* 2 łyżki soku z limonki,
* 3 łyżki cukru,
* 3/4 szklanki Malibu kokosowego.
Krok pierwszy
Przygotować blender. Wyczyść go z zabrudzeń, wytrzeć do sucha i włożyć do niego truskawki. Jeśli są mrożone, przed użyciem powinny zostać rozmrożone przynajmniej częściowi. Jeśli natomiast są świeże, wówczas należy oderwać szypułki i pokroić owoce na kawałki. Do truskawek dodać sok z limonki, najlepiej świeżo wyciśnięty, oraz cukier. Wszystko razem miksować aż do uzyskania gładkiej, ale wciąż dość gęstej masy.
Krok drugi
Gdy masa truskawkowa będzie gotowa i wszystkie truskawki będą już dokładnie zmiksowane, wrzucić kostki lodu oraz dolać Malibu. Ponownie zmiksować, żeby lód rozbił się na mniejsze kawałki, połączył z masą i sprawił, że będzie gęsta i jeszcze intensywniejsza kolorystycznie. Daiquri nie może być ani za bardzo gęste, gdyż wtedy bardziej będzie przypominało mus, ale także nie może być przesadnie płynne, gdyż cały sukces napoju jest w jego konsystencji.
Krok trzeci
Gdy napój będzie już gotowy, przelać go do szerokiego kieliszka. Ozdobić albo ćwiartką limonki, albo połówką truskawki, albo listkami świeżej mięty. Tak przygotowanego drinka można podawać gościom lub samodzielnie popijać, delektując się jego odświeżającym smakiem. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz.