Przepis na brzoskwiniowego drinka Bellini
Przepis na brzoskwiniowego drinka Bellini
Przychodzą do ciebie znajomi na imprezę i nie wiesz, co przygotować? Oczywiście mógłbyś postawić na stole butelkę czystej wódki i nie byłoby w tym nic złego, lecz tym razem przygotujemy wspólnie małą niespodziankę. Drink Bellini nie jest nazbyt popularnym w Polsce drinkiem, jak również drinki na bazie brzoskwini nie cieszą się dużą popularnością. W miejscu, gdzie króluje wódka z sokiem oraz Mohito, taki oto drink będzie nie lada ciekawostką. Jest on nie tylko dosyć mocny, ale również bardzo aromatyczny i smaczny. Sprawdzi się zarówno jako orzeźwiający drink na letnią imprezę, jak i szampański dodatek do sylwestrowego wieczoru. Jego wykonanie nie jest trudne, więc możesz go śmiało zrobić na najbliższą okazję. Do dzieła!
Mus brzoskwiniowy możesz przygotować sobie wcześniej i zamrozić. Wtedy wystarczy ponownie wrzucić go na chwilę do blendera i gotowe.
Przygotuj składniki na mus
Podstawą tego drinka, a zarazem jego największą zaletą, jest pyszny mus brzoskwiniowy. Aby jednak ułatwić sobie sprawę i zmaksymalizować wrażenia smakowe, najlepiej jest najpierw nieco zmrozić brzoskwinię przed zmiksowaniem. Pokrój ją na niewielkie kawałki i wrzuć do zamrażalnika. Zamrożone owoce będzie znacznie łatwiej posiekać w blenderze. Dodatkowo dzięki temu zabiegowi twój drink będzie jeszcze mroźniejszy, bo oprócz lodu schładzać go będą również mrożone brzoskwinie.
Zrób mus
Jeżeli już brzoskwinie są dostatecznie zmrożone, możemy zabrać się za miksowanie w blenderze. Nie trzeba o tym przypominać, jednak przejrzyj dokładnie, czy jego ostrze nie jest oblepione kawałkami mięsa lub czymś innym, czego na pewno nikt nie chciałby ujrzeć w swoim drinku. Zmiksuj przygotowane wcześniej brzoskwinie z likierem, cukrem i kostkami lodu, aby uzyskać coś w rodzaju musu. Musi mieć on jednolitą, aksamitną konsystencję. Nic tak nie denerwuje, jak kawałeczki brzoskwini pałętające się między zębami.
Dodaj szampana
Gdy już masz pewność, iż całość jest doskonale posiekana, przelej mus do kieliszków. Aby wzmocnić wrażenie smakowe oraz alkoholowe, dolej do kieliszków szampana. Oczywiście musisz pamiętać, aby i on był dobrze schłodzony. Jeżeli będzie ciepły, to ogrzeje nam drinka i nie będzie on taki smaczny, jak na zimno. Po dolaniu szampana, wymieszaj składniki w kieliszku i możesz podawać do stołu. Smacznego!