Advertising
Zakumaj.pl

Pyszny likier karmelowy – jak zrobić?

Opiekun artykułu: teterycz
Pyszny likier karmelowy – jak zrobić?

Pyszny likier karmelowy – jak zrobić?

Słodki likier karmelowy może być doskonałym deserem albo sposobem na urozmaicenie spotkania w dowolnym gronie. Często likiery w sklepie są stosunkowo drogie, dlatego warto poznać przepis, który pozwoli wykonać go samodzielnie we własnym domu. Dzięki temu ma się dobry likier niewielkim kosztem, ale z pewnością dobrego smaku. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Do wykonania pysznego likieru nie trzeba wiele. Najważniejszymi składnikami, które trzeba przygotować, są:
    * 200 g masy kajmakowej (dostępnej w puszkach),
    * 50 ml zimnej, przegotowanej wody,
    * 100 ml spirytusu.
    Przyda się również butelka albo karafka do jego przechowywania. Zamiast spirytusu można wykorzystać wódkę, wtedy dodaje się jej 150 ml i rezygnuje z wody.

  • Pierwszy krok

    Masę kajmakową przełożyć do blendera. W znacznym stopniu ułatwi to przyrządzenie likieru. Do blendera wlać zimną wodę i wszystko razem dobrze zmiksować, aż składniki połączą się ze sobą.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Powoli, najlepiej porcjami, dodawać spirytus. Miksować, aż cała przygotowana ilość zostanie połączona z masą kajmakową.Dla pewności miksować jeszcze przez 1 – 2 minuty, żeby likier był gładki.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Gotowy likier przelać do karafki albo do butelki. Można go podawać od razu po przyrządzeniu albo odstawić do przegryzienia się na kilka dni. Przed każdym podaniem wstrząsnąć.

    Dobrze smakuje zarówno w temperaturze pokojowej, jak i schłodzony. Nadaje się do popijania bez dodatków, jak również jako dodatek do kawy i deserów.

Popularne tagi
  • alkohol kokosowy
  • ekstrakt waniliowy
  • uparł
  • papryczki
  • likier cytrynowy
  • nalewka wiśniowa
  • czarna wódka
  • rodzaj mięsa
  • caipirinha
  • sposoby pozbycia się kaca
  • liście mięty
  • seler naciowy
  • magiczny drink
  • wykonanie drinka
  • rum o smaku kokosowym
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising