Jak przygotować dobrą pastę z cukinii?
Jak przygotować dobrą pastę z cukinii?
Warzywne pasty są smacznym dodatkiem na kanapki i do obiadu. Wykorzystanie cukinii do zrobienia zielonego smakołyku jest świetnym pomysłem i sprawia, że znana wszystkim cukinia nabiera nowego znaczenia. Nie jest już tylko grillowana, lecz korzysta się z niej bardzo różnorodnie. Pasta dobrze smakuje zarówno z chlebem czy z mięsem, jak i bez dodatków – wystarczy ją tylko przygotować.
Niezbędne składniki spożywcze
Przygotowanie dobrej pasty z cukinii w dużej mierze zależy od rodzaju składników spożywczych, które są do niej potrzebne – powinny być dobrej jakości. Wśród nich powinny znaleźć się:
* 1 średnia cukinia,
* 2 ząbki czosnku,
* 2 cebule dymki,
* 3 łyżki oliwy z oliwek,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Cukinię bardzo dokładnie umyć i odkroić końcówkę z ogonkiem. Nie trzeba obierać całej ze skórki, ponieważ jest ona jadalna. Po przygotowaniu cukinii sięgnąć po tarkę i zetrzeć na niej warzywo bezpośrednio do miski – tarka może mieć średnie oczka. Cukinię przełożyć z miski na sitko, pozostawiając ją na 30 minut, żeby odcieknął z niej nadmiar soku.
Krok drugi
Obrać cebule i czosnek z łupinek, po czym posiekać na małe kawałki. W garnku z grubszym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, po czym zeszklić ją na tłuszczu. Cebulę odcisnąć z resztek soku – najlepiej w dłoniach, naciskając na nią, aż do pozbycia się wody. Wrzucić ją do garnka i przykryć naczynie, żeby całość dusiła się przez 25 – 30 minut.
Krok trzeci
W czasie duszenia cukinii powinna ona uzyskać konsystencję marmolady. Wtedy też można ją doprawić solą i pieprzem. Zamieszać dokładnie.
Gotowa pasta będzie miała miły aromat oraz konsystencję zielonej papki, łatwej do nakładania na kanapkę oraz na talerz z obiadem. Po przyrządzeniu należy przełożyć ją do słoiczków, a po ostudzeniu przechowywać w lodówce.