Przepis na pyszne rogaliki ze szpinakiem
Przepis na pyszne rogaliki ze szpinakiem
Rogaliki kojarzą się ze słodkościami, jednak nie jest konieczne przygotowywanie ich tylko na słodko. Bardzo dobrze sprawdzają się farsze pikantne oraz warzywne, co pozwala wykorzystać przystawkę jako dodatek do ciepłej zupy albo na kolację. W poniższym artykule proponujemy przepis na rogaliki z dodatkiem szpinaku.
Jakie składniki są niezbędne?
Żeby przygotować rogaliki z pysznym nadzieniem, potrzebne są dobre składniki zarówno na ciasto, jak i na farsz. Do ciasta niezbędne są:
* 220 ml mleka,
* 30 dag drożdży piekarskich,
* 7 łyżek masła,
* 2 łyżki cukru,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 1/2 łyżeczki sody,
* 2 i 3/4 szklanki mąki,
* 1 jajko.
Do wykonania farszu potrzeba:
* 1 opakowanie szpinaku,
* 1 feta,
* 1 jajko,
* 1 cebula,
* 1 ząbek czosnku,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Na początku zrobić zaczyn. Mleko podgrzać, aby było ciepłe, lecz nie gorące. Wrzucić do niego drożdże oraz cukier i wymieszać. Dodać 1 łyżkę mąki. Gdy na zaczynie zaczną pojawiać się bąbelki, można dołączyć pozostałe składniki na ciasto i zacząć je wyrabiać. Uzyskana masa powinna być elastyczna i łatwo odchodzić od ręki.Przykryć miskę czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Krok drugi
Cebulę i czosnek pozbawić łupinek. Posiekać oba składniki i podsmażyć na rozpuszczonym maśle. Dodać szpinak, a po 10 minutach jajko. Wymieszać, po czym poczekać, aż farsz stanie się gęsty, wtedy dodać fetę i przyprawy. Połączyć ze sobą składniki i pozostawić do ostudzenia.
Krok trzeci
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy. Podzielić nożem na równe paski i nakładać na nie farsz. Następnie zwijać pasek ciasta z dodatkiem jak roladkę, a po wykonaniu tego zgiąć ją, bokami lekko do środka, żeby utworzyła półksiężyc.Układać na blasze i wsunąć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Celsjusza na 15 minut. Po upieczeniu przestudzić nieco i podawać.