Jak przygotować dobry cydr jabłkowy?
Jak przygotować dobry cydr jabłkowy?
Cydr jabłkowy, chociaż nie jest najnowszym wynalazkiem, zdobył popularność dopiero niedawno, w wyniku mocnej zachęty do jedzenia polskich jabłek. Jeżeli już się komuś przejadły, był zachęcany do popijania napojów z nich, w tym cydru. Można go zarówno kupić w sklepie, jak i zrobić samodzielnie, co wcale nie jest trudne.
Potrzebne składniki spożywcze
Zaletą cydru jest prostota. Każdy może go wykonać we własnym domu, co nie przy wszystkich alkoholach jest możliwe. Do jego wykonania niezbędne jest:
* 12 l soku jabłkowego 100%,
* 1/2 szklanki letniej wody,
* drożdże winiarskie,
* gąsior,
* butelki.Etap pierwszy
Do przygotowanego gąsiora, najlepiej z rurką fermentacyjną, przelać cały sok. Gąsior powinien mieć 15 l pojemności, żeby było wygodnie przechowywać napój.
Etap drugi
W letniej wodzie rozpuścić drożdże. Wymieszać je dobrze łyżką i odstawić na 5 minut. Gdy zaczną parować, to znak, że można dodać je do soku, wlanego wcześniej do gąsiora.Naczynie odstawić na 2 – 3 tygodnie w ciepłe, lecz zacienione miejsce. W tym czasie rozpocznie się fermentowanie napoju.
Etap trzeci
Podczas fermentacji można będzie zauważyć bulgotanie napoju. Kiedy pęcherzyki powietrza przestaną być widoczne, to znak, że cydr jest gotowy. Jest to również moment, w którym można przelać go do butelek. Należy robić to przy pomocy rurki dołączonej do gąsiora.Cydr o wartości 5% jest gotowy do degustacji, zarówno z gośćmi w czasie przyjęcia, jak i w czasie jesiennych wieczorów, gdy potrzebne jest coś smacznego.