Jak przygotować kurczaka z miodem i kardamonem?
Jak przygotować kurczaka z miodem i kardamonem?
Kurczak to cały czas najchętniej wybierane mięso na obiady, a także na kolacje. Jest smaczne i ma wiele wartości odżywczych, jednak przygotowywanie go cały czas w jeden sposób może doprowadzić do znudzenia się jedzeniem oraz gotowaniem. Żeby odświeżyć trochę smaki i gotowanie, warto sięgnąć po nowy przepis i przyrządzić kurczaka z miodem oraz kardamonem. Pysznie i egzotycznie.
Potrzebne składniki spożywcze
Gotowanie należy zacząć od zebrania odpowiednich składników. Wśród nich powinny znajdować się świeże i dobre jakościowo produkty, czyli:
* 6 piersi z kurczaka,
* 1 cytryna,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 2 łyżki sherry,
* 4 łyżki miodu,
* 1 łyżeczka mielonego kardamonu,
* 1 łyżeczka pieprzu.Pierwszy krok
Przed rozpoczęciem przygotowania potrawy rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza.Do rondelka wlać miód i podgrzać. Gdy będzie już ciepły, dodać sherry oraz kardamon i pieprz. Całość wymieszać, żeby składniki dobrze się połączyły.
Drugi krok
Piersi z kurczaka dokładnie umyć, pozbawić błonek oraz twardych części, jeśli wciąż się na nich znajdują. Po wykonaniu tego przełożyć kurczaka do dużej miski i zalać marynatą. Należy obtoczyć w niej kurczaka, żeby każda część mięsa była pokryta miodem z dodatkami. Po wykonaniu tego należy odstawić miskę – można przykryć ją folią – w chłodniejsze miejsce i pozostawić tam na 30 minut.
Trzeci krok
Rozgrzać oliwę na patelni. Następnie wrzucić na ciepły tłuszcz kurczaka wypukłą częścią piersi do dołu. Pozostałej po nim marynaty nie wylewać. Smażyć na średnim ogniu aż do momentu, gdy zarumieni się mocno.
Czwarty krok
Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Pokroić w plasterki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na niej ułożyć piersi z kurczaka i polać je pozostałą marynatą.Naczynie wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Po upieczeniu odczekać 10 minut, a następnie układać na talerzach. Kurczak doskonale smakuje z kaszą kuskus, ryżem oraz ziemniaczkami.