Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować pierś z indyka z żurawiną?

Opiekun artykułu: krzyprokop
Jak przygotować pierś z indyka z żurawiną?

Jak przygotować pierś z indyka z żurawiną?

Mięso indyka jest mięsem niezwykle smacznym i zdrowym. Polecane jest na diecie, jednak warto korzystać z niego na co dzień, przygotowując kotlety, sosy, klopsy. Szczególnie dobrym dodatkiem do indyka jest żurawina, dlatego w poniższym artykule podpowiadamy, jak połączyć oba składniki w pyszne danie.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Przed przystąpieniem do działania w kuchni niezbędne jest zebranie następujących składników spożywczych:
    * 4 piersi z indyka,
    * 150 g żurawiny ze słoiczka,
    * 1 łyżka oleju,
    * 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka,
    * 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
    * 1/2 łyżeczka czosnku granulowanego,
    * 1 – 2 plastry sera żółtego,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Piersi indycze dokładnie umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i pozbyć się ewentualnych żyłek, błonek, twardszych elementów. Każdą z piersi rozbić tłuczkiem na cienkie placki, jednak uważając, żeby nie przerwać mięsa, czyli nie rozbijać go za cienko.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Rozbite piersi ułożyć na tacce, zakładając krawędź każdej piersi na drugą, żeby stworzyć dłuższy plasterek mięsa. Posypać i delikatnie wetrzeć w mięso przyprawę do kurczaka, paprykę, czosnek, pieprz oraz sól. Po przyprawach nanieść na mięso żurawinę, a następnie przykryć ją plastrami żółtego sera.Mięso zacząć zwijać w rulon i po zakończeniu zwijania wzmocnić nitką, żeby się nie rozwinęło. Oprószyć papryką, po czym włożyć do lodówki na 1,5 godziny.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Blachę do pieczenia posmarować olejem. Przełożyć na nią roladę i wsunąć blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.Piec z jednej strony 15 minut, następnie obrócić na drugą stronę na 15 minut, po czym pozostawić jeszcze na kolejne 15 minut, żeby mieć pewność, że rolada z indyka będzie dobrze upieczona. Wyjąć i albo podawać od razu, albo przestudzić. Doskonale smakuje niemal ze wszystkimi dodatkami – ziemniakami, kluskami, frytkami oraz zestawem surówek.

Popularne tagi
  • farsz ryżowo-mięsny
  • podroby
  • przepis na faszerowany por
  • kostka rosołowa
  • pierogi rosyjskie
  • grillowane szaszłyki
  • farsz pieczarkowy
  • limonka
  • patelnia wok
  • danie główne
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • dania z boczkiem
  • szaszłyki
  • oryginalne kotlety mielone
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising