Jak przygotować pierś z indyka z żurawiną?
Jak przygotować pierś z indyka z żurawiną?
Mięso indyka jest mięsem niezwykle smacznym i zdrowym. Polecane jest na diecie, jednak warto korzystać z niego na co dzień, przygotowując kotlety, sosy, klopsy. Szczególnie dobrym dodatkiem do indyka jest żurawina, dlatego w poniższym artykule podpowiadamy, jak połączyć oba składniki w pyszne danie.
Jakich składników potrzeba?
Przed przystąpieniem do działania w kuchni niezbędne jest zebranie następujących składników spożywczych:
* 4 piersi z indyka,
* 150 g żurawiny ze słoiczka,
* 1 łyżka oleju,
* 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka,
* 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
* 1/2 łyżeczka czosnku granulowanego,
* 1 – 2 plastry sera żółtego,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Piersi indycze dokładnie umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i pozbyć się ewentualnych żyłek, błonek, twardszych elementów. Każdą z piersi rozbić tłuczkiem na cienkie placki, jednak uważając, żeby nie przerwać mięsa, czyli nie rozbijać go za cienko.
Krok drugi
Rozbite piersi ułożyć na tacce, zakładając krawędź każdej piersi na drugą, żeby stworzyć dłuższy plasterek mięsa. Posypać i delikatnie wetrzeć w mięso przyprawę do kurczaka, paprykę, czosnek, pieprz oraz sól. Po przyprawach nanieść na mięso żurawinę, a następnie przykryć ją plastrami żółtego sera.Mięso zacząć zwijać w rulon i po zakończeniu zwijania wzmocnić nitką, żeby się nie rozwinęło. Oprószyć papryką, po czym włożyć do lodówki na 1,5 godziny.
Krok trzeci
Blachę do pieczenia posmarować olejem. Przełożyć na nią roladę i wsunąć blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.Piec z jednej strony 15 minut, następnie obrócić na drugą stronę na 15 minut, po czym pozostawić jeszcze na kolejne 15 minut, żeby mieć pewność, że rolada z indyka będzie dobrze upieczona. Wyjąć i albo podawać od razu, albo przestudzić. Doskonale smakuje niemal ze wszystkimi dodatkami – ziemniakami, kluskami, frytkami oraz zestawem surówek.