Jak przygotować pieczeń wieprzową z jabłkiem?
Jak przygotować pieczeń wieprzową z jabłkiem?
Wieprzowinę jada się na wiele różnych sposobów, nie raz zaskakująco kreatywnych. Kotlety w panierce stały się już zbyt powszednie i coraz mniej osób do nich wraca, zwłaszcza jeśli obiad ma być wyjątkowy. Mając w rękach wieprzowe mięso oraz chęć na coś wyjątkowego, dobrze jest pomyśleć o pieczeni z jabłkiem– sycącej i doskonałej w smaku.
Jakich składników potrzebujesz?
Wykonanie zachwycającej pieczeni wymaga przygotowania dobrej jakości składników, które zapewnią jedzeniu oczekiwany smak. Wśród najważniejszych produktów powinny znaleźć się:
* 0,5 kg wieprzowiny,
* 20 dkg jabłek,
* pieprz,
* sól,
* musztarda.
Krok pierwszy
Po zgromadzeniu wszystkich składników sięgnąć po jabłka i dokładnie je umyć. Nie obierać ze skórki, ponieważ przypieczona smakuje całkiem dobrze, a do tego pod nią kryje się wiele cennych witamin. Pokroić jabłka na kawałki i jeszcze mniejszą kosteczkę.
Krok drugi
Wieprzowinę dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Na tym etapie nie należy kroić jej na mniejsze części. Jeśli wybrany kawałek miejsca jest podłużny, wystarczy przemycie go, delikatne osuszenie papierowym ręcznikiem oraz położenie na środku folii aluminiowej. Mięso nasmarować dokładnie pieprzem, solą oraz musztardą. Można użyć również przyprawy do wieprzowiny, która zawiera zioła, jeżeli lubi się ziołowe dodatki do mięsa.
Krok trzeci
Ozdobić wieprzowinę jabłkami, posypując ją nimi naokoło. Dopiero wtedy zawinąć mięso folią, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wsunąć całość do piekarnika nagrzanego do 190 – 200 stopni Celsjusza. Piec przez 1,5 godziny. Po upieczeniu rozwinąć z folii i pokroić pieczeń na plasterki o grubości maksymalnie 1,5 cm.Pieczeń nadaje się doskonale jako dodatek do obiadu, jak również dodatek na kanapki ze świeżego pieczywa.