Przepis na pyszne skrzydełka z kurczaka z ostrym sosem
Przepis na pyszne skrzydełka z kurczaka z ostrym sosem
Rzadko kiedy jemy na obiad same skrzydełka z kurczaka. Zdecydowanie częściej pieczemy go w całości albo też wykorzystujemy tylko udka lub piersi. Nie ma się czemu dziwić, wszak skrzydełka same w sobie mają bardzo mało mięsa i trudno najeść się dwoma czy trzema. Z drugiej jednak strony, właśnie ta część kurczaka świetnie nadaje się na przekąskę, jeśli tylko się ją dobrze przyrządzić, z czego skorzystały i co masowo rozpropagowały restauracje typu fast food. Poniżej znajdziesz przepis na aromatycznego oraz chrupiącego kurczaka, którego marynata jest bardzo prosta i składa się tylko z jednego składnika, a mianowicie z maggi. Jak wiemy, nie jest to najzdrowsza przyprawa, dlatego też nie powinniśmy robić tych skrzydełek zbyt często, ale są warte, by chociaż ich spróbować, zwłaszcza jeśli podaje się je w towarzystwie ostrego sosu.
Na sos:
Przygotowanie skrzydełek
Skrzydełka umyj, opłucz, a następnie wysusz. Teraz należy przekroić je na części wzdłuż stawów. Zostawiamy te dwie większe części skrzydełka, a resztę wyrzucamy, ponieważ nam się nie przyda.
Marynowanie
Przygotuj średniej wielkości miskę najlepiej z pokrywką, a jeśli nie masz takiej, to przygotuj również folię aluminiową. Najlepiej, abyś marynowała skrzydełka z kurczaka na wieczór przed dniem, kiedy będziesz je smażyć lub najpóźniej tego samego dnia wcześnie rano (ważne, by marynowały się chociaż około 7 – 8 godzin).Do miski wrzuć przygotowane w poprzednim kroku skrzydełka z kurczaka. Teraz zalej je przyprawą magii, będzie ci potrzebne około pół buteleczki, ale wszystko zależy od rozłożenia skrzydełek w misce. Powinnaś zalać części kurczaka tak, aby całe i wszystkie zanurzyły się w przyprawie maggi. Teraz szczelnie przykryj miskę i włóż ją do lodówki.
Przygotowywanie sosu
Na godzinę przed smażeniem zabierz się za przygotowanie bardzo prostego sosu, który będzie pikantny i dopełni smak skrzydełek.W misce wymieszaj trzy łyżki jogurtu naturalnego, dwie łyżki majonezu, dwie łyżki pikantnego ketchupu dobrej jakości oraz dodaj szczyptę soli, cukru oraz łyżeczkę suszonego oregano i dwa rozgniecione i posiekane drobno ząbki czosnku. Następnie przykryj miskę z sosem folią aluminiową i wstaw do lodówki. Wyjmij go przed samym podaniem. Sos możesz równie dobrze zastąpić ketchupem pikantnym lub kupnym dipem.
Smażenie
Na patelni rozgrzej olej. Każdą część skrzydełek z kurczaka maczaj w mące i kładź na bardzo rozgrzany tłuszcz – tylko dzięki temu będą chrupkie. Smaż z obu stron po kilka minut, aż się zarumienią. Po zdjęciu z patelni przełóż je na papierowy ręcznik, aby obeschły z tłuszczu.
Serwowanie
Skrzydełka podawaj z sosem, ugotowanymi ziemniakami oraz lekką sałatką z warzyw lub łagodną surówką. Smacznego!