Jesienna tarta z jabłkami – jak zrobić?
Jesienna tarta z jabłkami – jak zrobić?
Jabłka są owocami, które można dostać w sklepie przez cały rok, jednak nie oznacza to, że zawsze są tak samo smaczne. Najlepsza pora na jabłka to koniec sierpnia i początek września. Właśnie wtedy pojawiają się pyszne, pełne witamin odmiany, które dla zdrowia należy jeść na surowo. Jednak gdy taka forma ich spożywania będzie już nudna, można wykonać z nich pyszną tartę. Jak? Oto nasz pomysł.
Potrzebne składniki
Wykonanie tarty nie jest trudne, jednak wymaga odrobiny uwagi oraz dobrych składników. Pomiędzy nimi powinny znaleźć się:
* 240 g mąki,
* 150 g masła,
* 100 g cukru,
* 80 g cukru pudru,
* 2 żółtka,
* 2 kg jabłek.
Najlepiej zaopatrzyć się również w formę do pieczenia tarty, dzięki temu ciasto ma odpowiedni kształt oraz wysokość.Krok pierwszy
Do szerokiej miski wsypać przesianą przez sitko mąkę. Dodać zimne masło, posiekane w kostkę. Wbić żółtka oraz resztę składników, po czym bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Kiedy jest już jednolitą, żółtą masą, uformować z niego kulę. Spłaszczyć lekko dłońmi, owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 30 minut.
Krok drugi
Po upływie wymaganego czasu wyjąć ciasto i rozwinąć z folii. Odkroić kawałek (100 g) i odłożyć na bok. Resztę ciasta rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na cienki placek.Formę posmarować margaryną, oprószyć bułką tartą i rozłożyć na niej placek. Docisnąć ciasto dokładnie do spodu i boków. Odciąć jego nadmiar z krawędzi, a środek nakłuć w kilku miejscach widelcem. Dla obciążenia wsypać do formy surową fasolę i tak przygotowaną wsunąć do piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok trzeci
Pozostały kawałek ciasta rozwałkować, przełożyć na papier i włożyć do lodówki. Następnie zająć się jabłkami. Obrać wszystkie ze skórki i pokroić na kawałki. Przełożyć na posmarowaną masłem patelnię i podgrzewać. Jabłka powinny zmięknąć i zacząć się rozpadać. Wtedy dodać 4 – 5 łyżek cukru. Zamieszać, przykryć pokrywką i dusić 5 minut.
Krok czwarty
Ciepłe jeszcze jabłka przełożyć na opróżniony z fasoli spód. Rozwałkowaną resztkę ciasta wyjąć z lodówki, pokroić nożem na cienkie paski i ozdobić nimi wierzch ciasta, układając w taki sposób, żeby tworzyły „kratkę”. Można posmarować je jajkiem, żeby lśniły po upieczeniu.Formę wsunąć do piekarnika, nadal nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, na 20 minut. Podawać lekko ostudzoną i posypaną cukrem pudrem.