Zaskakujący sernik z truskawkami
Zaskakujący sernik z truskawkami
Sernik to powszechnie lubiane ciasto, które jest wykonywane zarówno bez okazji, jak i na święta, urodziny oraz inne rodzinne uroczystości. Może być przygotowywany na różne sposoby, jednak wraz z nadejściem wiosny coraz chętniej stawia się na owoce. Mogą to być sezonowe dodatki, w tym truskawki, które ze zwykłego sernika pozwalają zrobić arcydzieło kulinarne.
Co jest niezbędne?
Pyszny sernik może składać się z dwóch części, podstawy biszkoptowej oraz serowej masy. Do przygotowania biszkoptu potrzebne są:
* 2 łyżki mąki pszennej,
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
* 3 łyżki cukru,
* 2 jajka,
* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Z kolei do wykonania masy trzeba przygotować:
* 500 g truskawek,
* 250 g serka homogenizowanego,
* 250 ml śmietany kremówki,
* 70 ml mleka,
* 30 g cukru,
* 6 łyżeczek żelatyny,
* 1 opakowanie galaretki truskawkowej,
* 1 laskę wanilii,
* 2 łyżki dżemu truskawkowego.Krok pierwszy
Oddzielić białko od żółtek. Rozpocząć ubijanie białek. Można dodać do nich szczyptę soli, a następnie ubić na puszystą pianę. Gdy do tego dojdzie, rozpocząć wsypywanie cukru, najlepiej po 1 łyżce, i miksować. Następnie dodać żółtka, również po jednym. Na końcu dodać do masy oba rodzaje mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wymieszać, lecz już nie mikserem, a łyżką,
Krok drugi
Gotową masę przelać do wyłożonej papierem formy do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 12 – 15 minut. Po wyjęciu biszkoptu z pieca poczekać, aż lekko przestygnie, i posmarować go dżemem.
Krok trzeci
Owoce umyć i pozbyć się zielonych szypułek. Następnie podzielić je na 2 części, jedną pokroić na plasterki, drugą na kostki.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Mleko wlać do rondelka i zacząć podgrzewać. Dodać cukier i laskę wanilii. Cukier powinien się rozpuścić. Kiedy do tego dojdzie, wyłowić wanilię. Podgrzane mleko zdjąć z pieca i dodać do niego żelatynę, po czym mieszać, szybko i mocno, żeby składniki połączyły się, ale żeby nie pojawiły się grudki.
Krok czwarty
Do mleka dodać serek homogenizowany, wymieszać i odstawić do lodówki. Śmietankę ubić na puszystą pianę. Dodać masę serową i dokładnie wymieszać. Wrzucić do kremu truskawki, zamieszać, po czym położyć krem na przygotowanym wcześniej biszkopcie. Rozprowadzić równo i całość włożyć do lodówki, do stężenia.
Galaretkę przygotować wedle opisu na opakowaniu. Na masie serowej położyć plasterki truskawek, zalać galaretką i ponownie włożyć do lodówki do stężenia. Smacznego.