Jak przygotować pyszny napój arbuzowy?
Jak przygotować pyszny napój arbuzowy?
Lato to czas, kiedy pojawiają się arbuzy. Soczyste, świetne do ochłody i chętnie jedzone. Jednak mogą być podawane nie tylko jako kawałki na talerzu, lecz również jako napój. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że taki napój można wykonać, a co więcej, że jest on wyjątkowo orzeźwiający.
Napój arbuzowy z truskawkami
Soczysty arbuz może być idealnym napojem na upalne popołudnie. Warto połączyć go z innymi owocami. Do przygotowania dobrego napoju niezbędne są:
* 500 g arbuza,
* 200 g truskawek,
* 4 łyżki syropu ogórkowego lub miętowego,
* 1 szklanka wody.
Arbuza pokroić na mniejsze części, można wcześniej usunąć pestki. Dodać truskawki pozbawione szypułek. Zmiksować. Wlać wodę, syrop i wszystko dokładnie wymieszać. Można dodać 3 – 4 kostki lodu, żeby napój był zimniejszy. Podawać ozdobione listkami mięty. Pysznie i orzeźwiająco.Napój arbuzowy z cytryną
Doskonałym orzeźwieniem na letnie upały będzie połączenie arbuza z cytryną. Do wykonania takiej mieszanki potrzebne będą:
* 500 g arbuza,
* 1 łyżka cukru brązowego,
* 1/2 cytryny,
* 1/2 szklanki wody mineralnej,
* 4 – 6 kostek lodu,
* listki mięty (do dekoracji).
Z miąższu arbuzowego wyjąć pestki. Pokroić go na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera. Zmiksować. Dodać sok wyciśnięty z cytryny, wodę mineralną – może być lekko gazowana – cukier i kostki lodu. Wszystko dokładnie zmiksować. Jeżeli nie lubi się kruszonego lodu, można dodać kostki chwilę przed podaniem. Przelać napój do szklanek i podawać udekorowane listkami mięty.Napój arbuzowy z limonką
Kwaskowaty smak niektórych owoców idealnie dopełnia smak arbuza. Z tego powodu napój z arbuza i limonki będzie doskonałym deserem. Jego wykonanie wymaga następujących składników:
* 500 g arbuza,
* 1 łyżka cukru,
* 1 szklanka soku pomarańczowego,
* 1/2 szklanki wody,
* 1 limonka,
* 4 – 6 kostek lodu.
Pozbyć się pestek z arbuza. Przełożyć pokrojony na kawałki miąższ do blendera, a następnie dolać sok pomarańczowy i sok wyciśnięty z limonki, wodę i wsypać cukier. Dokładnie zmiksować aż do powstania jednolitej konsystencji. Przelać do szklanek. Wrzucić kostki lodu. Przed podaniem można ozdobić szklanki plasterkiem limonki.