Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować pyszny napój arbuzowy?

Opiekun artykułu: martitta
Jak przygotować pyszny napój arbuzowy?

Jak przygotować pyszny napój arbuzowy?

Lato to czas, kiedy pojawiają się arbuzy. Soczyste, świetne do ochłody i chętnie jedzone. Jednak mogą być podawane nie tylko jako kawałki na talerzu, lecz również jako napój. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że taki napój można wykonać, a co więcej, że jest on wyjątkowo orzeźwiający.

Advertising
Advertising
  • Napój arbuzowy z truskawkami

    Napój arbuzowy z truskawkami

    Soczysty arbuz może być idealnym napojem na upalne popołudnie. Warto połączyć go z innymi owocami. Do przygotowania dobrego napoju niezbędne są:
    * 500 g arbuza,
    * 200 g truskawek,
    * 4 łyżki syropu ogórkowego lub miętowego,
    * 1 szklanka wody.
    Arbuza pokroić na mniejsze części, można wcześniej usunąć pestki. Dodać truskawki pozbawione szypułek. Zmiksować. Wlać wodę, syrop i wszystko dokładnie wymieszać. Można dodać 3 – 4 kostki lodu, żeby napój był zimniejszy. Podawać ozdobione listkami mięty. Pysznie i orzeźwiająco.

  • Napój arbuzowy z cytryną

    Napój arbuzowy z cytryną

    Doskonałym orzeźwieniem na letnie upały będzie połączenie arbuza z cytryną. Do wykonania takiej mieszanki potrzebne będą:
    * 500 g arbuza,
    * 1 łyżka cukru brązowego,
    * 1/2 cytryny,
    * 1/2 szklanki wody mineralnej,
    * 4 – 6 kostek lodu,
    * listki mięty (do dekoracji).
    Z miąższu arbuzowego wyjąć pestki. Pokroić go na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera. Zmiksować. Dodać sok wyciśnięty z cytryny, wodę mineralną – może być lekko gazowana – cukier i kostki lodu. Wszystko dokładnie zmiksować. Jeżeli nie lubi się kruszonego lodu, można dodać kostki chwilę przed podaniem. Przelać napój do szklanek i podawać udekorowane listkami mięty.

  • Napój arbuzowy z limonką

    Napój arbuzowy z limonką

    Kwaskowaty smak niektórych owoców idealnie dopełnia smak arbuza. Z tego powodu napój z arbuza i limonki będzie doskonałym deserem. Jego wykonanie wymaga następujących składników:
    * 500 g arbuza,
    * 1 łyżka cukru,
    * 1 szklanka soku pomarańczowego,
    * 1/2 szklanki wody,
    * 1 limonka,
    * 4 – 6 kostek lodu.
    Pozbyć się pestek z arbuza. Przełożyć pokrojony na kawałki miąższ do blendera, a następnie dolać sok pomarańczowy i sok wyciśnięty z limonki, wodę i wsypać cukier. Dokładnie zmiksować aż do powstania jednolitej konsystencji. Przelać do szklanek. Wrzucić kostki lodu. Przed podaniem można ozdobić szklanki plasterkiem limonki.

Popularne tagi
  • słodki syrop
  • lemoniada owocowa
  • woda lawendowo-cytrynowa
  • temperatura
  • rodzaje mleka
  • sok z pomarańczy
  • miód
  • wyciskarka do owoców
  • lody waniliowe
  • choroba
  • domowa lemoniada
  • napój jabłkowy
  • czekolada na gorąco
  • przepis na różową lemoniadę
  • kobieta
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising