Jak przyrządzić orzeźwiający napój rabarbarowy?
Jak przyrządzić orzeźwiający napój rabarbarowy?
Ciepłe dni, późna wiosna, zwiastują, że już niedługo w ogrodach i w sklepach pojawi się rabarbar. Można przygotować z niego wiele smakołyków albo jadać na surowo. Najbardziej znane są ciasta z jego dodatkiem, lecz warto zainteresować się także napojem rabarbarowym. Jest on doskonale orzeźwiający, lekko kwaskowaty i lepiej gasi pragnienie niż niejeden słodki sok.
Rabarbar z limonką
Do przygotowania napoju rabarbarowego z orzeźwiającymi dodatkami niezbędne będą następujące składniki:
* 1 l wody,
* 1/4 szklanki cukru,
* 2 łyżki soku z limonki,
* 500 g rabarbaru.
Wodę przelać do garnka, wsypać cukier. Zamiast cukru można użyć również miodu, wystarczy wtedy rozpuścić 4 łyżki specyfiku. Poczekać, aż połączy się z wodą i zagotować ją, po czym wrzucić do niej posiekany rabarbar. Gotować 15 minut, po czym dodać sok z limonki. Podgrzewać jeszcze 2 – 4 minuty. Zdjąć z ognia i przecedzić przez sito, po czym gotowy sok pozostawić do ostudzenia. Podawać z lodem.Rabarbar i cynamon
Aromatyczny i smaczny sok można urozmaicić dodatkowymi składnikami. Wśród nich znajdują się:
* 500 ml wody,
* 400 g rabarbaru,
* 100 g cukru,
* 1 łyżka skórki z cytryny,
* 1/2 łyżeczki cynamonu.
Rabarbar umyć. Pokroić na kawałki, np. na plasterki. Wodę przelać do garnka i postawić na gazie. Dodać do niej cukier, skórkę z cytryny i cynamon – zagotować. Wrzucić rabarbar i znowu doprowadzić do wrzenia, a następnie odstawić do przestygnięcia na 10 minut. Przecedzić przez sito i pozostawić w chłodnym miejscu, póki napój nie będzie całkiem zimny.Rabarbar z granatem
Rabarbar można połączyć również z owocami egzotycznymi, tworząc tym samym zaskakujące smakowo połączenie. Nietypowy smak można uzyskać dzięki wykorzystaniu następujących składników:
* 400 g rabarbaru,
* 4 duże granaty,
* 1/4 szklanki cukru,
* 1/2 łyżeczki cynamonu.
Umyty rabarbar pokroić na plasterki. Z granatów wycisnąć sok i zalać nim rabarbar, pozostawiając na 10 – 15 minut. Następnie zasypać cukrem oraz cynamonem. Przelać całość do garnka, przykryć i gotować pod przykryciem przez 10 – 15 minut. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i przecedzić przez sitko. Jeżeli sok będzie za gęsty, można dodać 1/4 szklanki wody, wymieszać, pozostawić do schłodzenia. Podawać zimny, z dodatkiem 2 – 3 kostek lodu.