Jak przygotować shake kokosowy na lato?
Jak przygotować shake kokosowy na lato?
Kokos nieodmiennie kojarzy się z egzotyką, z wakacjami na plaży i dlatego wraz z nadejściem upalnych dni dobrze jest przygotować napój z kokosowym posmakiem. Oczywiście najfajniej byłoby leżeć z kokosową skorupką na wyspie po drugiej stronie świata, jednak jeżeli nie można tego zrobić, musi wystarczyć domowy balkon oraz shake kokosowy. Oto podpowiedź, jak go zrobić.
Jakie składniki spożywcza są potrzebne?
Do zrobienia shake'a, który orzeźwi w upalny dzień, nie potrzeba wiele. Niezbędne są przede wszystkim następujące produkty:
* 6 gałek lodów waniliowych,
* 6 gałek lodów kokosowych,
* 1/2 szklanki śmietanki kokosowej,
* wiórki kokosowe.
Przydadzą się również kolorowe słomki, dzięki którym napój będzie wyglądał atrakcyjniej. Jest to szczególnie istotnie, jeśli shake ma być elementem spotkania towarzyskiego.
Krok pierwszy
Przygotować czysty blender. Włożyć do niego lody waniliowe i lekko zmiksować, robiąc z nich papkę. Następnie dodać lody kokosowe i również mieszać, aż całość zacznie przypominać jednolitą, gęstą, a przede wszystkim zimną masę.
Krok drugi
Do zmiksowanych lodów wlać przygotowaną śmietankę i znowu miksować na wolnych obrotach przez 1 minutę. Shake powinien być aksamitny i mocno kokosowy, dlatego można dodać odrobinę wiórków kokosowych podczas miksowania, ale nie za wiele – deser ma być do picia, a nie do jedzenia łyżeczką.
Krok trzeci
Pozostałe wiórki kokosowe uprażyć na patelni przez 30 – 60 sekund, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły.Gotowy napój przelać do szklanek. Posypać mocno prażonym kokosem, po czym włożyć do niego słomki. Tak przygotowany napój podawać od razu, ciesząc się jego bardzo zimnym oraz bardzo egzotycznym smakiem.