Smakowe kostki lodu – jak zrobić?
Smakowe kostki lodu – jak zrobić?
Smakowe kostki lodu mogą przydać się w wielu sytuacjach. Dobrze sprawdzają się do napojów, do deserów, w zależności od tego, co zawierają w środku. Istnieje wiele pomysłów na zrobienie smakowych kostek, a w poniższym artykule podajemy najciekawsze, które warto wypróbować, nawet bez okazji.
Kostki truskawkowe
Świeże truskawki umyć i pozbawić szypułek. Wrzucić do blendera i nalać trochę wody przegotowanej. Masa powinna być dość gęsta, a nie rozwodniona, dzięki czemu kostki będą smaczniejsze. Przelać je do pojemników na lód i włożyć do zamrażalnika. Gdy całkowicie zamarzną, będą nadawały się do używania do deserów albo jako chłodna przekąska o słodkim smaku.
Kostki z bazylią
Bardzo dobre są również kostki z dodatkiem bazylii. Można je wrzucać do zup albo sosów, traktując jako przyprawę, nadającą smak każdej potrawie. Pojemniki na lód zalać przefiltrowaną wodą. Włożyć do lodówki na 20 minut, po czym dodać do nich drobno posiekaną bazylię. Wsunąć do zamrażalnika, pozwalając kostkom całkowicie stężeć.
Kostki z granatem
Granat może nadać kostkom lodu ładną, przechodzącą w róż barwę, przez co staną się one doskonałym dodatkiem do napojów. Sok z granatów należy wlać do blendera, dodać trochę przegotowanej wody i zmiksować. Wlać mieszankę do pojemnika na kostki lodu i do każdej przegródki wrzucić kilka ziarenek owocu, dla poprawy efektu. Włożyć do zamrażalnika dla zamarznięcia.
Kostki ananasowe
Aby zrobić żółte kostki ananasowe, niezbędny jest ananas, z puszki albo świeży, który jest bardziej soczysty. Należy pociąć go na niewielkie kawałki i wrzucić do pojemnika blendera. Dodać odrobinę wody mineralnej niegazowanej, po czym dokładnie zmiksować. Uzyskaną masę wlać do pojemnika na lód. Włożyć do zamrażalnika, aż całość bardzo mocno stężeje.
Krok cytrynowe
Woda z cytryną, sok z cytryną albo cola z cytryną to jedne z ulubionych napojów. Żeby nie martwić się brakiem cytryny w domu, można przygotować cytrynowe kostki lodu. Wystarczy sparzyć 3 – 4 cytryny. Z 1 cytryny zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach. Wycisnąć sok ze wszystkich i delikatnie rozcieńczyć go wodą. Przelać do pojemników na lód. Posypać wierzch skórką cytrynową, po czym włożyć do zamrażalnika.Do skórki cytrynowej można dodać drobno posiekaną miętę.