Jak przygotować mrożoną wodę szałwiowo-jeżynową?
Jak przygotować mrożoną wodę szałwiowo-jeżynową?
Upalne lato potrafi dać się we znaki. Ostatnie lata oznaczały szybkie pojawienie się upałów, co oznacza, że trzeba szybko zacząć stosować środki chłodzące, czyli napoje. Najlepiej, aby orzeźwiały, chłodziły i doskonale smakowały. Jednym z połączeń, które spełniają takie oczekiwania, jest połączenie jeżyn z aromatyczną szałwią. Poza smakiem ma ona tę zaletę, że wpływa na ograniczenie pocenia.
Niezbędne produkty spożywcze
Aby szybko przygotować orzeźwiającą wodę, trzeba najpierw przygotować wszystkie potrzebne do tego produkty, czyli:
* jeżyny,
* szałwia świeża,
* woda mineralna niegazowana,
* kostki lodu.
Przydadzą się również:
* słoik o pojemności 1 l,
* mulddler.
Krok pierwszy
Szałwię oraz jeżyny przemyć dokładnie pod zimną wodą. Chwilę osuszyć. Ziołowe listki przełożyć do słoika i rozgnieść delikatnie muddlerem, żeby puściły sok. Następnie dodać jeżyny i również docisnąć je ugniataczem. Trzeba starać się przy tym nie zmiażdżyć owoców.
Krok drugi
Jeżyny powinny wypełnić słoik do 1/3 jego wysokości. Po delikatnym wyciśnięciu z nich soku uzupełnić słoik lodem aż po krawędź. Kostek lodu powinno być dużo, jednak nie powinny całkowicie blokować możliwości wlewania wody do pojemnika.
Krok trzeci
Wlać do słoika wodę. W miarę możliwości wymieszać składniki długą wykałaczką, po czym zakręcić słój. Włożyć go na 1 – 2 godziny do lodówki, żeby napój był bardzo zimny. Przed podaniem można przecedzić wodę przez sitko, odrzucając liście oraz owoce, a płyn wlewając do dzbanka albo potraktować kostki lodu – jeśli zostały – jako cedzak, który zablokuje dodatki i pozwoli cieszyć się smaczną, aromatyczną wodą popijaną przez słomkę prosto ze szklanki. Popijanie napoju jest zdrowe oraz orzeźwiające.