Jak przygotować smaczne miseczki z jabłek?
Jak przygotować smaczne miseczki z jabłek?
Zwykłe miseczki z przekąskami lub owocami, ustawiane na imprezie, można zamienić na miseczki z jabłek. Jabłka w różnych kolorach są zawsze dostępne w sklepach, co ułatwia wykonanie ciekawej, jadalnej ozdoby, niezależnie od pory roku.Do jabłkowej miski można włożyć owoce, chipsy dietetyczne, a nawet słodkie sosy. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, skorzystaj z poniższej instrukcji.
Poza owocami do miseczki można włożyć również lody.
Jakie składniki są potrzebne?
Do przygotowania ładnych miseczek niezbędne jest kilka podstawowych elementów, czyli:
* jabłka,
* dłutko w kształcie litery V,
* łyżeczka do melona,
* dowolne owoce: winogrona, truskawki, poziomki, jagody lub inne.
Kolor jabłek, z których wykona się miseczki, nie ma większego znaczenia. Z powodzeniem można wybrać takie, które lubi się najbardziej.Pierwszy krok
Wszystkie jabłka umyć. Sięgnąć po jedno i rozpocząć przygotowywanie pierwszej miseczki. Odciąć 1/3 jabłka od góry, tak żeby w odciętej części znalazł się ogonek. Nie wyrzucać tej części, lecz odłożyć na bok. Przyda się później.
Drugi krok
Większą część jabłka powoli wydrążyć. Trzeba pozbyć się zarówno gniazda nasiennego, jak i miąższu, zostawiając jednak 0,5 cm miąższu od krawędzi owocu, w przeciwnym razie uzyska się jedynie nietrwałą skórkę. Wygładzić wnętrze jabłka, żeby miseczka dobrze się prezentowała.
Trzeci krok
Sięgnąć ponownie po część z ogonkiem oraz po dłutko. Wykonać nim promieniste nacięcia odchodzące od ogonka na zewnątrz. Nacięć powinno być 6, żeby podzieliły kawałek jabłka na ładne promienie. Miąższ spomiędzy nacięć wyciąć, żeby promyczki stały się wyraźniejsze. Po skończonym wycinaniu miąższu ten kawałek jabłka będzie przypominał kwiatek.
Czarty krok
Zarówno kwiatek z jabłka, jak i miseczkę nasmarować sokiem z cytryny. Dotyczy to przede wszystkim miąższu. Sok cytrynowy zapobiegnie ciemnieniu jabłka, co wyglądałoby bardzo nieestetycznie.Po nasmarowaniu owocu sokiem wbić w brzeg miseczki wykałaczkę, a następnie nadziać na jej drugi koniec jabłkowy kwiatuszek. Miseczkę uzupełnić dowolnymi owocami, po czym podawać gościom, ciesząc się ich zachwytem nad nietypowym podaniem deseru.