Advertising
Zakumaj.pl

Prosty sposób na smaczne i zdrowe chipsy jabłkowe

Opiekun artykułu: lucia
Prosty sposób na smaczne i zdrowe chipsy jabłkowe

Prosty sposób na smaczne i zdrowe chipsy jabłkowe

Chipsy jabłkowe to jeden z przysmaków ze sklepów ze zdrową żywnością. Sprzedawane w niewielkich paczkach stanowią bardzo dobrą przekąskę na deser albo na drugie śniadanie. Zamiast kupować paczki, w których jest w sumie niewiele kawałków jabłka, lepiej zrobić je samodzielnie i mieć zawsze pod ręką.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Żeby bez problemu zrobić smaczne chipsy, konieczne jest przygotowane kilku składników. Jest ich niewiele, dlatego samodzielne robienie chipsów nie powinno zniechęcać. Potrzebne są jedynie:

    * jabłka,

    * cynamon,

    * cukier.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Jabłka bardzo dokładnie umyć i wytrzeć do sucha. Pozbyć się ogonków i listków, jeśli znajdują się przy owocach. Pokroić wszystkie jabłka na plasterki o grubości maksymalnie 2 – 3 mm. Po dojściu nożem do gniazda nasiennego wyciąć je i kroić dalej.Ze względu na dużą tendencję jabłek do ciemnienia warto namoczyć je w mieszance soku z cytryny z odrobiną soli – moczenie powinno trwać 15 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Suszenie jabłek najlepiej przeprowadzić ma siatce od suszarki, jednak równie dobrze sprawdza się blacha do pieczenia z piekarnika. Blachę zakryć papierem do pieczenia i układać na nim plasterki jabłek. Posypać je dokładnie cukrem oraz cynamonem – dowolną ilością, w zależności od sympatii dla tej przyprawy.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Pełną jabłek blachę wsunąć do piekarnika. Nastawić piekarnik na 70 stopni Celsjusza i pozostawić piekarnik uchylony. Suszyć w taki sposób przez kilka godzin, aż jabłka staną się sztywne. Gdy do tego dojdzie, zwiększyć temperaturę do 100 stopni. Suszyć kolejną godzinę i dopiero wtedy wyjąć jabłka z pieca.Szybszą metodą jest wsunięcie blachy z jabłkami do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i suszenie 30 minut. Jabłka na początku będą miękkie, jednak wraz z ostygnięciem stwardnieją, stając się chipsami, które miło przegryzać podczas oglądania filmu albo czytania książek.

Popularne tagi
  • ubijanie piany
  • płatki migdałowe
  • podwieczorek dla dorosłych
  • banan z czekoladą
  • długo
  • sos jogurtowy
  • zdrowe odżywianie
  • sezon na truskawki
  • porady kulinarne
  • podłużne biszkopty
  • kuchni
  • jedzenie dla dzieci
  • wódka
  • kolacja
  • arbuz
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising