Prosty sposób na smaczne i zdrowe chipsy jabłkowe
Prosty sposób na smaczne i zdrowe chipsy jabłkowe
Chipsy jabłkowe to jeden z przysmaków ze sklepów ze zdrową żywnością. Sprzedawane w niewielkich paczkach stanowią bardzo dobrą przekąskę na deser albo na drugie śniadanie. Zamiast kupować paczki, w których jest w sumie niewiele kawałków jabłka, lepiej zrobić je samodzielnie i mieć zawsze pod ręką.
Potrzebne produkty spożywcze
Żeby bez problemu zrobić smaczne chipsy, konieczne jest przygotowane kilku składników. Jest ich niewiele, dlatego samodzielne robienie chipsów nie powinno zniechęcać. Potrzebne są jedynie:
* jabłka,
* cynamon,
* cukier.
Krok pierwszy
Jabłka bardzo dokładnie umyć i wytrzeć do sucha. Pozbyć się ogonków i listków, jeśli znajdują się przy owocach. Pokroić wszystkie jabłka na plasterki o grubości maksymalnie 2 – 3 mm. Po dojściu nożem do gniazda nasiennego wyciąć je i kroić dalej.Ze względu na dużą tendencję jabłek do ciemnienia warto namoczyć je w mieszance soku z cytryny z odrobiną soli – moczenie powinno trwać 15 minut.
Krok drugi
Suszenie jabłek najlepiej przeprowadzić ma siatce od suszarki, jednak równie dobrze sprawdza się blacha do pieczenia z piekarnika. Blachę zakryć papierem do pieczenia i układać na nim plasterki jabłek. Posypać je dokładnie cukrem oraz cynamonem – dowolną ilością, w zależności od sympatii dla tej przyprawy.
Krok trzeci
Pełną jabłek blachę wsunąć do piekarnika. Nastawić piekarnik na 70 stopni Celsjusza i pozostawić piekarnik uchylony. Suszyć w taki sposób przez kilka godzin, aż jabłka staną się sztywne. Gdy do tego dojdzie, zwiększyć temperaturę do 100 stopni. Suszyć kolejną godzinę i dopiero wtedy wyjąć jabłka z pieca.Szybszą metodą jest wsunięcie blachy z jabłkami do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i suszenie 30 minut. Jabłka na początku będą miękkie, jednak wraz z ostygnięciem stwardnieją, stając się chipsami, które miło przegryzać podczas oglądania filmu albo czytania książek.