Ciastka francuskie z Nutellą i piankami marshmallow – jak je zrobić?
Ciastka francuskie z Nutellą i piankami marshmallow – jak je zrobić?
Są desery słodkie, bardzo słodkie oraz niesamowicie słodkie, dla tych, którzy uwielbiają smak słodyczy ponad wszystko. Taki efekt daje połączenie trzech dobrych rzeczy – Nutelli, pianek marshmallow i ciasta francuskiego. Łącząc je zgodnie z poniższym przepisem, otrzymuje się podwieczorek, który jest nie do zapomnienia.
Jakich produktów potrzebujesz?
Ciasto francuskie oraz pianki marshmallow mają to do siebie, że można z nich zrobić stosunkowo szybkie desery. Pomiędzy niezbędnymi do podwieczorku składnikami powinny znaleźć się:
* słoik Nutelli lub innego kremu czekoladowego,
* ciasto francuskie mrożone,
* pianki marshmallow.
Przyda się także papier do pieczenia.
Krok pierwszy
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i rozłożyć na płaskim blacie. Zazwyczaj ma ono postać cienkiego prostokąta, więc nie jest konieczne jego wałkowanie. Po rozłożeniu nożem albo radełkiem do pizzy wyciąć z ciasta kwadraty. Nie muszą być idealnie równe ani mierzone od linijki, ponieważ po upieczeniu nierówności nie będą już zauważalne.
Krok drugi
Na przygotowane kwadraty, dokładnie na ich środek, nanieść po 1 łyżeczce Nutelli. Polecana jest głównie Nutella, ponieważ jej konsystencja nie jest nadmiernie gęsta, co po upieczeniu sprawi, że będzie odpowiednio płynna, a po ostudzeniu deseru nie doprowadzi do zastygnięcia kremu. Gdy wszystkie kwadraty będą ozdobione kremem, położyć na każdy kilka mini pianek marshmallow lub kilka kawałków większych pianek pociętych na mniejsze kawałeczki.
Krok trzeci
Gdy dodatki będą już na swoim miejscu, każdy z kwadratów złożyć po przekątnej, uzyskując trójkąciki. Ich brzegi należy zlepić, zamykając poszczególne ciastka – najlepiej użyć do tego widelca, który poza skutecznym zamknięciem ciasta, dodatkowo je ozdobi. Tak przygotowane trójkąty układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wsunąć ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 20 – 25 minut, aż ciasto dobrze się zarumieni. Po upieczeniu nie trzeba czekać, można zjadać ciastka, gdy są jeszcze gorące, uważając, żeby nie poparzyć podniebienia zawartością deseru.