Advertising
Zakumaj.pl

Ciastka francuskie z Nutellą i piankami marshmallow – jak je zrobić?

Opiekun artykułu: febraa
Wymagany czas: 25 min.
Ciastka francuskie z Nutellą i piankami marshmallow – jak je zrobić?

Ciastka francuskie z Nutellą i piankami marshmallow – jak je zrobić?

Są desery słodkie, bardzo słodkie oraz niesamowicie słodkie, dla tych, którzy uwielbiają smak słodyczy ponad wszystko. Taki efekt daje połączenie trzech dobrych rzeczy – Nutelli, pianek marshmallow i ciasta francuskiego. Łącząc je zgodnie z poniższym przepisem, otrzymuje się podwieczorek, który jest nie do zapomnienia.

Advertising
Advertising
  • Jakich produktów potrzebujesz?

    Jakich produktów potrzebujesz?

    Ciasto francuskie oraz pianki marshmallow mają to do siebie, że można z nich zrobić stosunkowo szybkie desery. Pomiędzy niezbędnymi do podwieczorku składnikami powinny znaleźć się:

    * słoik Nutelli lub innego kremu czekoladowego,

    * ciasto francuskie mrożone,

    * pianki marshmallow.

    Przyda się także papier do pieczenia.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i rozłożyć na płaskim blacie. Zazwyczaj ma ono postać cienkiego prostokąta, więc nie jest konieczne jego wałkowanie. Po rozłożeniu nożem albo radełkiem do pizzy wyciąć z ciasta kwadraty. Nie muszą być idealnie równe ani mierzone od linijki, ponieważ po upieczeniu nierówności nie będą już zauważalne.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Na przygotowane kwadraty, dokładnie na ich środek, nanieść po 1 łyżeczce Nutelli. Polecana jest głównie Nutella, ponieważ jej konsystencja nie jest nadmiernie gęsta, co po upieczeniu sprawi, że będzie odpowiednio płynna, a po ostudzeniu deseru nie doprowadzi do zastygnięcia kremu. Gdy wszystkie kwadraty będą ozdobione kremem, położyć na każdy kilka mini pianek marshmallow lub kilka kawałków większych pianek pociętych na mniejsze kawałeczki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy dodatki będą już na swoim miejscu, każdy z kwadratów złożyć po przekątnej, uzyskując trójkąciki. Ich brzegi należy zlepić, zamykając poszczególne ciastka – najlepiej użyć do tego widelca, który poza skutecznym zamknięciem ciasta, dodatkowo je ozdobi. Tak przygotowane trójkąty układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wsunąć ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 20 – 25 minut, aż ciasto dobrze się zarumieni. Po upieczeniu nie trzeba czekać, można zjadać ciastka, gdy są jeszcze gorące, uważając, żeby nie poparzyć podniebienia zawartością deseru.

Popularne tagi
  • przepis na galaretkę jak piwo
  • wstążka
  • matka
  • blacha do babeczek
  • pijane żelki
  • brązowy cukier
  • proste ciasto
  • foremka do ciastek
  • smażenie
  • kakao gorzkie
  • pianki słodkie
  • krem
  • forma do pieczenia
  • jak zrobić masło orzechowe
  • stolnica
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising