Mus czekoladowy po niemiecku – jak go przyrządzić?
Mus czekoladowy po niemiecku – jak go przyrządzić?
Niemiecka kuchnia pełna jest kuszących słodyczy, które mogą urozmaicić popołudnie. Jeżeli lubisz czekoladę i szukasz czegoś nowego, jest to deser dla Ciebie. Poza doskonałym smakiem ma jeszcze jedną zaletę – można go przygotować w 5 minut.
Potrzebne produkty spożywcze
Podstawą przygotowania smacznego deseru jest zebranie odpowiednich składników spożywczych, wśród których znajdują się:
* 1 szklanka śmietany kremówki,
* 1 szklanka jogurtu naturalnego,
* 1/4 szklanki kakao,
* 1/4 szklanki cukru pudru,
* 1 łyżka prażonych wiórków kokosowych,
* 1 łyżka wiórków czekoladowych,
* 1 łyżka orzechów włoskich.
Jeśli chcesz zrobić deser nieco bardziej kaloryczny, wówczas można wykorzystać 2 szklanki śmietany zamiast śmietany i jogurtu.Krok pierwszy
Śmietana i jogurt powinny być bardzo zimne. Kremówkę przelać do miski i zacząć ubijać, aż utworzy się puszystą, sztywną masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, ubijając jeszcze przez jakiś czas, aż uzyska się lśniącą pianę.
Krok drugi
Po uzyskaniu odpowiednio puszystej bitej śmietany zacząć dodawać kakao, cały czas mieszając oba elementy, aż do całkowitego rozmieszania kakao w białym puchu. Jest to już praktycznie gotowy mus, jednak nie powinien być od razu jedzony. Należy go włożyć do lodówki na minimum 15 minut – najlepiej sprawdzi się pozostawienie go na 30 minut, jednak nie każdy wielbiciel czekolady jest w stanie tyle wytrzymać.
Krok trzeci
Gotowy mus przełożyć do pucharków – z podanych składników można uzyskać 4 porcje deseru. Mus w naczyniach ozdobić prażonymi wiórkami kokosowymi, orzechami oraz kawałkami czekolady. Czekoladę można dodać również na etapie wsypywania kakao do śmietany, jednak jest to decyzja indywidualna. Ozdobiony mus czekoladowy od razu podawać i konsumować z przyjemnością.