Jak zrobić dobry mus czekoladowy z ricottą?
Jak zrobić dobry mus czekoladowy z ricottą?
Mus zawsze kojarzy się z deserem na bazie kremówki, co sprawia, że jest to deser smaczny, lecz nieco bardziej kaloryczny. W związku z tym mus bez tego dodatku, a jedynie z dietetycznym serkiem powinien wzbudzić podwójne zainteresowanie. Jest tak samo smaczny – o ile nie bardziej – delikatny i rozpływa się w ustach. Może być podawany zarówno na codzienny deser, jak i od święta.
Niezbędne składniki spożywcze
Świeże, dobre składniki stanowią główną podstawę delikatnego deseru, który wypełnia usta smakiem czekolady. Pomiędzy nimi powinny znaleźć się:
* 250 g ricotty,
* 1/4 szklanki cukru,
* 1 białko,
* 1,5 łyżki kakao gorzkiego.
Przydadzą się również ładne pucharki do umieszczenia w nich musu oraz dowolne dodatki – owoce, wiórki kokosowe, wiórki czekoladowe, bita śmietana.
Krok pierwszy
Miękką ricottę przełożyć do miksera i zacząć miksować, powoli dodając kakao. Przepis zaleca użycie stosunkowo niewielkiej ilości, jednak jeżeli jest to prawdziwe kakao, a nie sztuczne, jest to wystarczająca porcja. Więcej można dodać, jeśli zwiększy się także ilość serka ricotta.
Krok drugi
Przygotować garnek i nalać do niego 2 – 4 cm widy. Zacząć podgrzewać, aby woda wewnątrz zaczęła parować. Na garnku postawić miskę, której ciepło nie zaszkodzi, wbić do niej białko oraz wsypać cały cukier. Rozpocząć mieszanie obu składników, nie zaprzestając podgrzewania ich na parze. Należy mieszać białko z cukrem aż do momentu rozpuszczania się tego drugiego elementu – zazwyczaj trwa to około 3 minuty. Zdjąć miskę z garnka.
Krok trzeci
Białko z cukrem zacząć ubijać mikserem, co powinno trwać przez 5 minut, aż masa stanie się dość puszysta. Wtedy zacząć dodawać ricottę o kakaowym smaku oraz zabarwieniu. Mieszać ze sobą do momentu połączenia się obu mikstur. Gdy do tego dojdzie, przełożyć mus do pucharków, a następnie pucharki do lodówki, pozostawiając je w chłodzie na 3 godziny. Kiedy czas chłodzenia upłynie, ozdobić mus czekoladowy dowolnymi dodatkami – czekoladą, bitą śmietaną, małymi biszkopcikami – po czym podawać i delektować się doskonałym smakiem.