Jak przygotować sorbet bananowy?
Jak przygotować sorbet bananowy?
Kiedy za oknem parzy słońce, a temperatury są bardzo wysokie, warto ochłodzić się samodzielnie przygotowanymi lodami. Jeśli jesteś na diecie i boisz się mlecznych, kalorycznych lodów oblanych czekoladą, znajdź dla nich równie pyszny, a jednocześnie zdrowszy zamiennik. Takim zamiennikiem może być sorbet bananowy. Banany są dobrym źródłem potasu, wspomagają układ nerwowy i ułatwiają zasypianie. Sprawdź poniższy przepis i ciesz się smakiem zmrożonych bananów.
Jeśli nie dbasz o ilość spożywanych kalorii, możesz polać sorbet rozpuszczoną czekoladą lub sosem czekoladowym. Banany doskonale pasują do czekolady.
Przygotowanie masy bananowej
Do małego garnka wsyp cukier i dolej wody. Postaw garnek na małym ogniu, dokładnie wymieszaj całość i powoli doprowadź do wrzenia. Potem zestaw naczynie z ognia. Tak powstały syrop musi wystygnąć, dopiero wtedy możesz przejść do kolejnego etapu. Kiedy syrop będzie chłodny, włóż do niego banany i wymieszaj.
Mrożenie
Przełóż powstałą masę bananową do pojemnika przeznaczonego do mrożenia, a pojemnik ten szczelnie zamknij. Pozostaw w zamrażarce na około 3 – 4 godziny.
Sorbet
Po wyjęciu pojemnika z zamrażarki przełóż jego zawartość do innego naczynia. Następnie blenderem pokrusz zamrożoną masę i miksuj ją aż do momentu, gdy będzie miała gładką konsystencję. Po raz kolejny włóż masę do zamrażarki, tym razem na około 2 godziny. Po tym czasie sorbet będzie gotowy. Smacznego!