Jak przygotować syrop na przeziębienie z cebuli?
Jak przygotować syrop na przeziębienie z cebuli?
Syrop z cebuli jest znanym od dawna naturalnym lekarstwem na przeziębienie. Pomaga na kaszel i katar, a także wzmacnia odporność organizmu. Przygotowanie tego skutecznego środka jest bardzo proste, a jako że jest to specyfik naturalny, można podawać go dzieciom. Jak zrobić syrop z cebuli, dowiesz się z tego artykułu.
Do przygotowania syropu z cebuli można wykorzystać zamiast cukru miód. Syrop ma wtedy jeszcze więcej wartości, ale trzeba upewnić się, że osoba, której go podamy, nie ma na miód uczulenia.
Aby wydzielane w czasie krojenia cebuli substancje lotne nie drażniły dróg oddechowych, warto przed przystąpieniem do pracy pomoczyć nóż, wtedy związki te połączą się z wodą.
Jakie działanie ma syrop z cebuli?
Dzięki zawartości wielu witamin oraz mikroelementów syrop z cebuli ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, łagodzi stany zapalne i wzmacnia odporność organizmu na infekcje, od zwykłych przeziębień po choroby pęcherza i dróg moczowych. Cebula ma także działanie rozgrzewające, dzięki czemu może zapobiec przeziębieniu. Syrop z cebuli w naturalny sposób obniża gorączkę oraz ułatwia odkrztuszanie, zmniejszając ilość śluzu powstającego w drogach oddechowych.
Jak przygotować syrop z cebuli?
Kilka cebul należy obrać i drobno posiekać. Rozdrobnione cebule wkładamy do słoika i zasypujemy obficie cukrem. Zamknięty słoik odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce. Następnie odlewamy syrop, przecedzając go przez gazę lub gęste sitko. Można również zasypać cukrem plasterki cebuli, a następnie odlać sok.
Jak podawać syrop z cebuli?
Czasem podawanie syropu z cebuli zleca pediatra, wówczas należy zapytać o dokładne dawkowanie. Zazwyczaj podaje się łyżkę stołową syropu dwa – trzy razy dziennie. Na ogół zaleca się podawanie syropu dzieciom po ukończeniu jednego roku życia.
Syrop z cebuli na katar
Wacikiem nasączonym syropem z cebuli smarujemy delikatnie okolice dziurek od nosa dziecka.
Syrop rozgrzewający
Dwie duże cebule należy obrać i drobno posiekać, włożyć do słoika. Następnie wyciskamy do naczynia sok z jednej cytryny i dodajemy dziesięć łyżek miodu. Po dokładnym wymieszaniu obu składników dolewamy mieszaninę do słoika z cebulą. Pozostawiamy na dobę w ciepłym miejscu, a następnie przecedzamy gotowy syrop. Do pół szklanki ciepłej wody należy wlać jedną łyżkę syropu i wypić. Jest to doskonały środek rozgrzewający, zapobiegający przeziębieniom.
Syrop z gotowanej cebuli
Pokrój drobno pięć cebul, włóż do rondelka, dodaj pięć łyżek miodu i zagotuj. Po odcedzeniu należy pić dwa – trzy razy dziennie po łyżce ciepłego syropu.