Jak przygotować ziemniaki zapiekane z serem?
Jak przygotować ziemniaki zapiekane z serem?
Ziemniaki to jedno z warzyw, które można potraktować niezwykle kreatywnie. Ich neutralny smak pozwala na przyrządzenie ich w różny sposób, z dowolnymi dodatkami, w tym z serem. Jesienią, kiedy ziemniaki są ładne i zachęcające, warto jadać je właśni z nim. Jest to dość kaloryczna potrawa, jednak od czasu do czasu trzeba się rozpieścić.
Potrzebne produkty spożywcze
Do zrobienia smacznie wyglądających i zachęcająco pachnących ziemniaków z serem potrzebne są następujące składniki:
* ziemniaki,
* ser żółty,
* przyprawa do ziemniaków,
* masło.
Składniki nie są podawane w konkretnej ilości, ponieważ można je dostosować do tego, ile osób zasiądzie do posiłku – jeśli będzie to cała rodzina, przyda się więcej wszystkiego, jeśli jedna osoba, nadadzą się nawet 2 ziemniaki.
Krok pierwszy
Ziemniaki dokładnie umyć – szczotką albo szorstką częścią gąbki do mycia naczyń. Nie obierać ich ze skórki, a jedynie sprawić, żeby była czysta i gładka. Warzywa wybrane do wykonania potrawy powinny być większe i podłużne, małe nie dadzą tak dobrego efektu i będzie się je dłużej przygotowywać.
Krok drugi
Po umyciu ziemniaków można przystąpić do skomplikowanej operacji, jaką jest ich nacinanie. Nacięcia wykonane nożem powinny być dość głębokie, jednak nie na tyle, żeby przecięły ziemniaka na kilka części, muszą pomieścić kawałki sera. W taki sposób od jednego końca do drugiego, naciąć wszystkie przygotowane ziemniaki. Ser żółty pokroić na cienkie plasterki.
Krok trzeci
Pomiędzy nacięcia wszystkich ziemniaków wkładać plasterki sera. Następnie posypać całość przyprawą do ziemniaków, ewentualnie odrobiną soli oraz nałożyć na każdego ziemniaka 2 – 3 plasterki masła.Tak przygotowane ziemniaki ułożyć na blasze do pieczenia i wsunąć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec przez 40 – 60 minut, aż do momentu zmięknięcia ziemniaków. Podawać, gdy są jeszcze bardzo gorące, najlepiej z dodatkiem świeżej surówki.