Jak przyrządzić galaretkę z mięsem?
Jak przyrządzić galaretkę z mięsem?
Osoby cierpiące na bóle stawów i na reumatyzm powinny znać oraz jadać danie, które przedstawiamy w poniższym artykule. Galaretka z mięsem to idealny sposób na wzmocnienie stawów, na zjedzenie czegoś smacznego oraz na podanie dobrego przysmaku w czasie spotkania z przyjaciółmi. Wydaje się, że jest to danie czasochłonne, lecz tylko wtedy, kiedy korzystasz z innego przepisu niż podany poniżej.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby zrobić smaczną galaretkę, niezbędne jest przygotowanie kompletu odpowiednich, świeżych składników spożywczych, czyli:
* 250 g mięsa, np. kurczaka,
* 20 g żelatyny,
* 1 l rosołu drobiowego,
* 2 marchewki,
* 4 – 5 łyżek groszku,
* 2 łyżki kukurydzy,
* 1 jajko.
Krok pierwszy
Mięso oraz marchewka powinny być ugotowane w rosole, dzięki czemu ich smak będzie znacznie lepszy. Po ugotowaniu zupy ostudzić całość i gdy mięso będzie zimne, oddzielić je od kości oraz skórek, zostawiając tylko najsmaczniejsze kąski. Odłożyć drób na bok.Z zimnego już rosołu odlać 1/4. Dodać do niego żelatynę, wymieszać dokładnie i również odstawić na bok do napęcznienia.
Krok drugi
Garnek z resztą rosołu umieścić ponownie na piecu i włączyć pod nim niewielki ogień. Podgrzewając, wlać do niego żelatynę. Dokładnie wymieszać, aż do połączenia obu substancji. Nie zagotowywać płynu. Ugotować jajko na twardo. Marchewkę pokroić na plasterki.
Krok trzeci
Przygotować małe miseczki, pucharki, filiżanki lub kokilki. Na dno każdej położyć po 1 plasterku jajka, 1 plasterku marchewki, zasypać groszkiem oraz kukurydzą i na warzywa ułożyć kawałki mięsa. Całość zalać rosołem wymieszanym z żelatyną i ostudzić, doprowadzając przynajmniej do temperatury pokojowej. Wtedy też przełożyć naczynia z przyszłą galaretką do lodówki, zostawiając je na kilka godzin, aż całkowicie zastygną. Gotowe galaretki mięsne podawać z octem albo z sokiem z cytryny. Smacznego!