Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić galaretkę z mięsem?

Opiekun artykułu: bobosior
Wymagany czas: 40 min.
Jak przyrządzić galaretkę z mięsem?

Jak przyrządzić galaretkę z mięsem?

Osoby cierpiące na bóle stawów i na reumatyzm powinny znać oraz jadać danie, które przedstawiamy w poniższym artykule. Galaretka z mięsem to idealny sposób na wzmocnienie stawów, na zjedzenie czegoś smacznego oraz na podanie dobrego przysmaku w czasie spotkania z przyjaciółmi. Wydaje się, że jest to danie czasochłonne, lecz tylko wtedy, kiedy korzystasz z innego przepisu niż podany poniżej.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby zrobić smaczną galaretkę, niezbędne jest przygotowanie kompletu odpowiednich, świeżych składników spożywczych, czyli:

    * 250 g mięsa, np. kurczaka,

    * 20 g żelatyny,

    * 1 l rosołu drobiowego,

    * 2 marchewki,

    * 4 – 5 łyżek groszku,

    * 2 łyżki kukurydzy,

    * 1 jajko.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Mięso oraz marchewka powinny być ugotowane w rosole, dzięki czemu ich smak będzie znacznie lepszy. Po ugotowaniu zupy ostudzić całość i gdy mięso będzie zimne, oddzielić je od kości oraz skórek, zostawiając tylko najsmaczniejsze kąski. Odłożyć drób na bok.Z zimnego już rosołu odlać 1/4. Dodać do niego żelatynę, wymieszać dokładnie i również odstawić na bok do napęcznienia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Garnek z resztą rosołu umieścić ponownie na piecu i włączyć pod nim niewielki ogień. Podgrzewając, wlać do niego żelatynę. Dokładnie wymieszać, aż do połączenia obu substancji. Nie zagotowywać płynu. Ugotować jajko na twardo. Marchewkę pokroić na plasterki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Przygotować małe miseczki, pucharki, filiżanki lub kokilki. Na dno każdej położyć po 1 plasterku jajka, 1 plasterku marchewki, zasypać groszkiem oraz kukurydzą i na warzywa ułożyć kawałki mięsa. Całość zalać rosołem wymieszanym z żelatyną i ostudzić, doprowadzając przynajmniej do temperatury pokojowej. Wtedy też przełożyć naczynia z przyszłą galaretką do lodówki, zostawiając je na kilka godzin, aż całkowicie zastygną. Gotowe galaretki mięsne podawać z octem albo z sokiem z cytryny. Smacznego!

Popularne tagi
  • czosnek granulowany
  • puree
  • pieczeniem
  • zdrowe odchudzanie
  • papryczka chili
  • sposób wykonania sera
  • smażenie chipsów
  • karnawał
  • wykonanie pasztetu drobiowego
  • chipsy z buraków
  • drożdże piekarskie
  • cynamon
  • sos sojowy jasny
  • przystawki na wielkanoc
  • ogórek nadziewany szynką
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising