Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić dip do owoców?

Opiekun artykułu: bronx
Jak przyrządzić dip do owoców?

Jak przyrządzić dip do owoców?

Dipy kojarzą się zazwyczaj ze słonymi przekąskami lub warzywami, które miło moczyć w dobrych sosach. Jednak nie tylko one dobrze smakują z dodatkami. Równie smaczne są dipy do owoców, które można zaserwować gościom na przyjęciach na świeżym powietrzu. Oto pomysł na kilka z nich.

Advertising
Advertising
  • Dip z puddingiem

    Dip z puddingiem

    Aby przygotować kremowy dip do owoców, zwłaszcza do truskawek, które smakują z nim bardzo dobrze, potrzebne będą:
    * 1 szklanka mleka,
    * 1 opakowanie śmietanki słodkiej 36%,
    * 2 puddingi instant,
    * 0,5 szklanki likieru amaretto.
    Mleko, pudding, likier przełożyć do blendera i zmiksować. Można zmieszać je ręcznie, lecz jest to bardziej czasochłonne, poza tym blender nie dopuści do powstania grudek. Wlać śmietanę, wymieszać, po czym włożyć do lodówki do wychłodzenia, na 3 godziny przed podaniem dipu gościom.

  • Dip bardzo słodki

    Dip bardzo słodki

    Nawet najsłodsze owoce można dosłodzić jeszcze bardziej, wykonując bardzo słodki dip. Potrzebne są do tego:
    * 400 ml mleka skondensowanego słodzonego,
    * 225 g serka mascarpone,
    * 1 łyżeczka soku z cytryny.
    Wszystkie składniki przełożyć do blendera. Zmiksować wszystko dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy, po czym przełożyć do miski lub miseczek. Na 3 godziny włożyć do lodówki, żeby dip był dobrze schłodzony.Podawać z dowolnymi owocami – pokrojonymi w plasterki – lub w całości, np. w przypadku truskawek.

  • Dip karmelowy

    Dip karmelowy

    Kolejnym, również słodkim, a do tego bardzo smacznym dipem do owoców jest dip o posmaku karmelu. Żeby go wykonać, niezbędne są następujące składniki:
    * 115 g masła,
    * 1 szklanka kwaśnej śmietany,
    * 1 szklanka cukru brązowego,
    * 3 łyżeczki aromatu waniliowego.
    Masło przełożyć do rondelka, dodać cukier. Zacząć podgrzewać, powoli topiąc oba składniki, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gdy do tego dojdzie, zdjąć z ognia, po czym wymieszać ze śmietaną oraz aromatem. Mieszać aż do powstania jednolitej masy.Dip można podawać zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu w lodówce przez 2 godziny.

Popularne tagi
  • przygotowanie sosu serowego
  • żółtka
  • owoc
  • jabłka
  • sos ze szpinaku
  • klopsy
  • liść laurowy
  • serek homogenizowany
  • krem do owoców
  • sos pieprzowy
  • ziele rooibos
  • szałwia
  • przepis na sos z kolendry
  • granat
  • ementaler
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising