Advertising
Zakumaj.pl

Prosty sposób na pyszny dip z sera pleśniowego

Opiekun artykułu: hetmanowski
Wymagany czas: 15 min.
Prosty sposób na pyszny dip z sera pleśniowego

Prosty sposób na pyszny dip z sera pleśniowego

Według niektórych sery pleśniowe nie tyle śmierdzą, co mają mdły smak, który do niczego nie pasuje. Jest to drobny błąd, ponieważ istnieje wiele przekąsek, zarówno warzywnych, słonych, jak i smażonych, które mogą być wzbogacone właśnie przez posmak pleśniowego sera. Nie trzeba go od razu wkładać do wnętrza dania, wystarczy przygotować gęsty dip z dojrzałego sera, żeby dodatkowo docenić jedzony właśnie przysmak.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Żeby uzyskać smaczny dip z serka pleśniowego, należy przygotować dobrej jakości produkty spożywcze, w tym:

    * 150 g sera Lazur z niebieską pleśnią,

    * 150 g śmietany 18%,

    * 1/2 cytryny,

    * 2 łyżki majonezu,

    * pieprz mielony.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Ser pleśniowy rozpakować z papierka. Pokroić na mniejsze części, wrzucając go do miski, po czym widelcem rozdrobnić przysmak na mniejsze kawałeczki. Im mniejsze, tym lepsze, ponieważ dip wyjdzie delikatniejszy.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do pokruszonego sera pleśniowego dodać śmietanę, majonez, szczyptę pieprzu oraz sok cytrynowy wyciśnięty z cytryny. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać widelcem, tworząc jednolitą konsystencję. Jeśli jest zbyt grudkowata, można użyć do mieszania blendera, wtedy dip będzie gładszy.Gotowy sos pozostawić w miseczce. Zakryć folią aluminiową i wstawić dip na 1 godzinę do lodówki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Podczas gdy dip będzie się chłodził, przygotować przekąski do niego. Mogą to być krakersy, słone paluchy, paluchy z ciasta na pizzę albo warzywa. Jeśli chce się podać sos z warzywami, wówczas trzeba obrać je ze skórki, np. marchewkę, i pokroić w cienkie paski. Dobrze sprawdzi się również seler, który ma lekko ostry smak.Po wyjęciu sosu z lodówki przełożyć go do ozdobnej miseczki, ułożyć na środku większego talerza albo tacki, a następnie wokół poukładać kawałki warzyw. Podawać – przekąska jest dobra i pomimo majonezu w sosie, zdrowa.

Popularne tagi
  • sos z awokado
  • sos z żurawin
  • natka pietruszki
  • podwieczorek
  • fermentacja
  • korzeń chrzanu
  • kolacja
  • sposób przygotowania sosu
  • uroda
  • sos ze szpinaku
  • bazylia
  • szynka
  • sos z herbaty rooibos
  • sos do potraw z grilla
  • sos mięsny do nachos
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising
X