Jak przyrządzić dip z fety?
Jak przyrządzić dip z fety?
Fetę kojarzy się głównie jako element sałatek, zwłaszcza sałatki greckiej, oraz część kanapek. Mało osób zdaje sobie sprawę, że słony ser rodem z Grecji można zmienić na smaczny dip. Nadaje się do grzanek, chipsów, nachos, a także do potraw na ciepło. Oto sprawdzony i szybki przepis na smaczną przystawkę.
Jakich składników potrzeba?
Zanim przejdzie się do wykonania sosu, trzeba zebrać odpowiednie produkty – przede wszystkim świeże. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 125 g fety,
* 4 łyżki jogurtu greckiego,
* 2 ząbki czosnku,
* 1/2 małego zielonego ogórka,
* pieprz kolorowy,
* koperek suszony.Krok pierwszy
Fetę przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem na jak najdrobniejsze kawałki. Dodać jogurt naturalny i dobrze wymieszać, aby utworzyły papkę.
Krok drugi
Ogórek umyć, obrać ze skórki. Zetrzeć go na tarce o średnich lub małych oczkach – wedle uznania – i przełożyć do sera. Czosnek pozbawić łupinki i przecisnąć przez praskę prosto do pozostałych składników.
Krok trzeci
Do sera i pozostałych elementów dodać pieprz, najlepiej świeżo zmielony, oraz sól i koperek. Wszystko razem zamieszać dokładnie, tworząc gładką miksturę. Gotowy sos włożyć do lodówki na 1 – 2 godziny, a następnie podawać. Dobrze schłodzony dip z fety smakuje doskonale niemal ze wszystkimi przekąskami.