Advertising
Zakumaj.pl

Jak samodzielnie przyrządzić jogurt grecki?

Opiekun artykułu: olkakomorowska
Jak samodzielnie przyrządzić jogurt grecki?

Jak samodzielnie przyrządzić jogurt grecki?

O jogurcie greckim mówi się obecnie niezwykle dużo, ponieważ uchodzi za jeden z najzdrowszych produktów mlecznych. Jest gęsty, nadaje się do sosów, sałatek oraz deserów. Ma bardzo dobry smak i jest sycący, a do tego polecany jako niezbędny element zdrowej diety.

Znalezienie jogurtu greckiego w sklepie spożywczym lub w sklepach oferujących produkty kuchni greckiej nie jest problemem, jednak polecamy również przygotować jogurt samodzielnie.

Advertising
Advertising
  • Jakich produktów potrzeba?

    Jakich produktów potrzeba?

    Uzyskanie domowego jogurtu greckiego wbrew pozorom nie wymaga dużej ilości składników. Potrzebne jest:
    * 1 litr mleka (3,2%),
    * 2 łyżki jogurtu naturalnego z aktywnymi kulturami bakterii.
    Niezbędne jest również posiadanie termometru kuchennego, którym można zmierzyć temperaturę potrawy.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Mleko przelać do garnka i podgrzewać, doprowadzając do temperatury 82 stopnie Celsjusza. Cały czas należy obserwować temperaturę na termometrze i gdy płyn osiągnie odpowiedni stan, zdjąć garnek z pieca. Odstawić, pozwalając na schłodzenie się go do 43 stopni Celsjusza. Może to trwać 40 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy mleko osiągnie wymaganą temperaturę, dodać do niego jogurt naturalny i bardzo dokładnie wymieszać. Gotową mieszankę przelać do dużego słoika, zakręcić, po czym na 6 godzin włożyć do suchego oraz ciepłego miejsca, mającego temperaturę 45 stopni Celsjusza.Najlepiej nada się do tego piekarnik, który należy nagrzać do takiej temperatury, po czym włożyć do środka słoik, zamknąć drzwiczki i wyłączyć piekarnik. Przez kolejne 6 godzin nie wolno go otwierać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po upływie 6 godzin wyjąć słoik z piekarnika. Wierzch miski obwiązać gazą albo ścierką bawełnianą i przełożyć na nią jogurt. Wstawić całość do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie nadmiar serwatki opadnie do miski, sprawiając, że jogurt stanie się gęstszy.Na zakończenie domowej produkcji jogurt pozostały na ściereczce zamieszać, a następnie zjadać z ulubionymi dodatkami, np. z owocami.

Popularne tagi
  • pesto ziołowe
  • pasta kalafiorowa
  • krakersy
  • śmietana kremówka
  • sałatka cezara
  • tabasco
  • dresing
  • dodatek do dań
  • sos z wina
  • parmezan
  • mięso z grilla
  • mąka
  • przepis na pastę z kalafiora
  • zdrowie
  • wędlina
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising