Jak przyrządzić dobry sos z kurek?
Jak przyrządzić dobry sos z kurek?
Sos z grzybów to jeden z najlepszych przysmaków jesiennych, jaki można zaserwować sobie i rodzinie. Żeby był jeszcze lepszy, warto wybrać odpowiednie grzyby. Kurki sprawdzą się doskonale, ponieważ mają delikatny smak, są często dostępne i nadają potrawie ładny koloryt. Oto sprawdzony sposób na dobry sos.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie smacznego sosu jest możliwe, jeśli wcześniej zbierze się odpowiednie składniki, pomiędzy którymi muszą znaleźć się:
* 350 g kurek,
* 500 ml wody,
* 1 łyżka oleju,
* 1 łyżka śmietany 18%,
* 2 gałązki rozmarynu,
* 2 liście laurowe,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Zebrane albo zakupione grzyby przygotować, oczyszczając je z zabrudzeń, które się na nich znajdują. Do zrobienia tego przyda się gorąca woda z solą, która zagwarantuje czystość grzybków. Na patelnię wlać olej i podgrzać go, a gdy będzie ciepły – wrzucić na niego kurki. Pilnować, aby płomień pod patelnią nie był za wielki.
Krok drugi
Doprawić grzyby solą oraz pieprzem, a następnie wlać przygotowaną wodę. Podsmażać na średnim płomieniu, czekając, aż połowa wody odparuje. Dopiero wtedy wrzucić gałązki rozmarynu oraz liście laurowe. Zamieszać delikatnie. Pod wpływem gotowania oraz ciepła liście uwolnią swój przyjemny aromat.
Krok trzeci
Zmniejszyć gaz pod patelnią, przykryć i poczekać, aż część wody ponownie odparuje. Wtedy wyjąć liście laurowe oraz rozmaryn. Odlać z wody grzybowej 1 – 2 łyżki do szklanki i rozmierzać w tym mąkę. Wlać z powrotem na patelnię, zagęszczając sos. Po uzyskaniu oczekiwanej gęstości wlać śmietankę i jeszcze przez 2 – 4 minuty gotować.Sos z kurek można jadać na kilka sposobów – z kluskami, z klopsami, z chlebem lub bez dodatków, wedle uznania, ale zawsze ze smakiem.