Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy?

Opiekun artykułu: betinka
Jak zrobić domowy ocet jabłkowy?

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy jest polecany nie tylko przez dietetyków, ale również przez specjalistów od urody. Zalecają oni spożywanie octu z jabłek w celu poprawy wyglądu skóry, włosów oraz dla podbudowania odporności. Ze względu na dużą popularność smakowych owoców można taki znaleźć w sklepie, jednak znacznie lepiej na zdrowie oraz wygląd działa wyrób domowej roboty.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne dla octu?

    Co jest potrzebne dla octu?

    Do wykonania octu we własnym domu potrzebne są oczywiście odpowiednie składniki, wśród których powinny zaleźć się:

    * 1 l wody,

    * 1 kg jabłek,

    * 5 łyżek cukru.

    Przyda się także duży słoik, w którym ocet jabłkowy będzie mógł leżakować, zanim zacznie być gotowy do spożycia.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie jabłka – dobrze sprawdzają się takie odmiany, jak papierówki, renety – umyć dokładnie oraz osuszyć. Oderwać koniuszki, odkroić ewentualne zepsute miejsca i tak przygotowane jabłka podzielić na ćwiartki. Nie trzeba obierać ich ze skórki ani wycinać gniazd nasiennych. Wszystkie kawałki jabłek umieścić w słoiku – będzie ich sporo, więc słoik powinien być dość dużych rozmiarów.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wodę zagotować i ostudzić. Do niej dodać cukier i zamieszać, aż całkiem się rozpuści, po czym ostudzoną już lekko wodę wlać do słoja. Zakryć wylot słoika jałową gazą, tak przygotowane naczynie odstawiając w ciepłe, chociaż zacienione miejsce. Żeby gaza nie odstawała ani nie spadała, najlepiej przymocować ją gumką.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Istotne jest utrzymywanie jabłek w słoju cały czas pod wodą. W przeciwnym razie może dojść do powstania pleśni. Aby zapewnić takie warunki owocom, można jabłka przycisnąć szklanką, talerzykiem, miseczką, ale nie odbierając im dostępu tlenu, gdyż to on stymuluje bakterie octowe. Dobrze jest również raz dziennie zamieszać jabłka.Gotowa woda z jabłkami musi fermentować przez 2 – 5 tygodni – im dłużej, tym ocet będzie lepszy. Jego popijanie – po rozcieńczeniu w wodzie – sprzyja łagodzeniu niektórych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, poprawia odporność oraz sprzyja uzyskaniu ładniejszego wyglądu skóry.

Popularne tagi
  • sałatka
  • składniki na sos czosnkowy
  • alkohol
  • mąka
  • anchois
  • sos do potraw
  • pierożki
  • pieczenie
  • ocet z owoców
  • mleko skondensowane
  • chili
  • pasta kalafiorowa
  • kawa
  • przepis na dip śmietanowo-czosnkowy
  • dip sojowo-imbirowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising