Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić doskonały dip do chipsów?

Opiekun artykułu: makabra
Jak przyrządzić doskonały dip do chipsów?

Jak przyrządzić doskonały dip do chipsów?

Chipsy same w sobie są bardzo smaczną przekąską na spotkanie towarzyskie, na wieczór filmowy lub gdy przyjdzie ochota na nie. Jednak nie oznacza to, że znanego i dobrego smaku nie można jeszcze bardziej urozmaicić. Dip do chipsów spowoduje, że każdy kolejny kęs będzie przyjemnością. Nadaje się zarówno do przekąski wykonanej w domowych warunkach, jak i kupnej.

Advertising
Advertising
  • Dip z papryki

    Dip z papryki

    Smakowitym dipem do chipsów jest dip paprykowy. Do jego wykonania niezbędne są następujące produkty:
    * 1 papryka czerwona,
    * 1 cebula,
    * 1 ząbek czosnku,
    * 2 łyżki oleju,
    * 1 łyżka przecieru pomidorowego,
    * 6 łyżek ketchupu.
    Na początku umyć paprykę. Przekroić ją, wycinając gniazdo nasienne, a następnie posiekać warzywo. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić na niego paprykę. Cebulę oraz czosnek obrać z łupinek, po czym również bardzo drobno posiekać. Wrzucić na patelnię i podsmażyć na złocisty kolor razem z papryką. Dodać ketchup oraz przecier. Na zakończenie doprawić pieprzem oraz solą. Przelać do miski lub miseczek.

  • Dip jogurtowy

    Dip jogurtowy

    Kolejnym sosem do chipsów jest sos z jogurtu, dla wszystkich, którzy lubią delikatniejszy smak. Do jego wykonania potrzeba:
    * 200 g sera homogenizowanego,
    * 150 g jogurtu naturalnego,
    * 1/2 ogórka zielonego,
    * 1/2 cytryny,
    * 3 ząbki czosnku,
    * pieprz.
    Serek przełożyć do miseczki Dodać jogurt. Czosnek obrać z łupinki i przecisnąć przez praskę, z cytryny wycisnąć cały sok, ogórka zetrzeć na tarce. Oba elementy dodać do miseczki z nabiałem, przyprawić i bardzo intensywnie wymieszać.

  • Dip z pomidorów i ziół

    Dip z pomidorów i ziół

    Świetnie sprawdzają się również sosy na bazie ziół i mające ziołowy aromat. Wykonuje się je z następujących produktów:
    * 4 pomidory,
    * 2 cebule,
    * 2 łyżki ziół świeżych (wedle uznania),
    * 2 łyżki oliwy z oliwek,
    * pieprz,
    * sól.
    Pomidory obrać ze skórki, wyciąć twarde części i pokroić na drobne kawałeczki. Równie drobno pokroić obraną z łupinki cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa umieścić w jednym naczyniu, dodać zioła, oliwę z oliwek, przyprawy. Zamieszać energicznie.

Popularne tagi
  • cebula zielona
  • dip z karczochów i szpinaku
  • chrzan na święta
  • goździki
  • przepis na dip sojowo-imbirowy
  • mięso grillowane
  • przepis na sos grzybowy
  • oregano
  • kalafior
  • sos do ryby
  • limonka
  • spaghetti z sosem z awokado
  • owoce
  • potrawy z grilla
  • sos japoński
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising