Nietypowy sos z herbatą rooibos
Nietypowy sos z herbatą rooibos
Herbata rooibos stanowi popularny napar do picia, który znajduje wielu zwolenników, zwłaszcza wśród kobiet. Przypisuje się mu działanie odchudzające i oczyszczające. Co więcej, kojarzy się ją głównie z popijaniem popołudniami, podczas gdy czerwony napar może posłużyć również do wykonania dobrego sosu do mięsa. Warto go wypróbować.
Potrzebne produkty spożywcze
Przygotowanie sosu nie jest trudnym zadaniem, jednak znacznie ułatwia je wcześniejsze zebranie odpowiednich składników, czyli:
* 1 łyżeczka ziela rooibos,
* 1 ząbek czosnku,
* 1 cebula,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 20 g masła,
* 30 g mąki pszennej,
* 300 ml wody,
* pieprz,
* sól.Pierwszy krok
Wodę zagotować w czajniku. Ziele przełożyć do miski lub dużego kubka i zalać je gorącą wodą. Pozostawić je do zaparzenia na dokładnie 2 minuty.
Drugi krok
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Cebulę pozbawić łupinek i posiekać w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię i poddusić pod przykryciem. Gdy do tego dojdzie, dodać masło oraz mąkę, wymieszać i zdjąć z pieca.
Trzeci krok
Do uzyskanej mieszanki wlać herbatę rooibos i wszystko dokładnie wymieszać. Kiedy składniki połączą się, znowu ustawić patelnię na średnim gazie. Podgrzewać 5 minut, nie przerywając mieszania.
Czwarty krok
Po podgrzewaniu sos dodatkowo zgęstnieje. Można go zdjąć z palnika.Czosnek obrać z łupinki i zmiażdżyć w prasce, po czym dodać do sosu i wymieszać. Doprawić solą oraz pieprzem dla poprawienia smaku. Gotowym sosem polewać mięso. Dzięki takiemu dodatkowi wydobędzie się smak każdego rodzaju mięsa, a do tego nada się potrawie nieco egzotycznego posmaku.