Jak przyrządzić gorącą białą czekoladę?
Jak przyrządzić gorącą białą czekoladę?
Gorąca czekolada jest pyszna, nie da się temu zaprzeczyć. Jednak gorąca biała czekolada to prawdziwe niebo w ustach. Nie tylko bardzo ciepła, lecz przede wszystkim niezwykle słodka. Żeby zakosztować takich przysmaków, nie trzeba wychodzić do kawiarni. Z powodzeniem można przygotować je w domu, ciesząc się smakiem czekolady popijanej pod kocem, z jesiennym widokiem za oknem.
Niezbędne składniki
Aby wykonać bardzo dobrą białą czekoladę, potrzebne są dobre składniki. Powinny znaleźć się wśród nich następujące elementy:
* 200 g czekolady białej,
* 100 ml śmietany kremówki,
* 1 szklanka mleka,
* 2 łyżki mleka w proszku,
* 1/2 laski wanilii.Pierwszy krok
Czekoladę połamać albo posiekać na małe kawałeczki. Wrzucić do rondelka i zalać 3/4 szklanki mleka. Włączyć niewielki ogień pod garnkiem i topić w mleku czekoladę, od czasu do czasu mieszając, żeby nie doszło do przypalenia się mikstury.
Drugi krok
Laskę wanilii przekroić na pół. Końcem noża wydobyć ziarenka z połowy i dodać do mleka, pozwalając im podgrzewać się razem z czekoladą.
Pozostałą część mleka połączyć w szklance z mlekiem w proszku. Gdy czekolada będzie już całkowicie roztopiona, dodać do niej pozostałą część mleka i zamieszać wszystko.
Trzeci krok
Śmietanę kremówkę ubić lekko, nie musi być bardzo sztywna, wystarczy puszysta.Czekoladę w garnku doprowadzić do powstania jednolitej masy. Powinna być jednolita, bez grudek, oraz lekko gęsta. Po uzyskaniu takiego wyglądu przelać czekoladę do wysokiej szklanki. Ozdobić bitą śmietaną.Dla urozmaicenia smaku można dodać liczne dodatki: startą białą czekoladę, wiórki kokosowe, kolorową posypkę lub syrop o dowolnym smaku.