Jak przyrządzić karpia w galarecie?
Jak przyrządzić karpia w galarecie?
Jednym z dań, które szczególnie często znajdują się na świątecznym stole, jest karp w galarecie. Danie może stać się ozdobą stołu, jeśli tylko wykona się je według sprawdzonego, dobrego przepisu, który podajemy poniżej. Warto spróbować i zachwycić podniebienie własne oraz gości.
Potrzebne składniki
Żeby zrobić dobre danie świąteczne, niezbędne będą bardzo świeże składniki. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 1 kg filetów z karpia,
* 1 pęczek włoszczyzny,
* 1 liść laurowy,
* 1 pęczek koperku,
* 1 kostka rosołowa,
* 2 cebule,
* 4 sztuki ziela angielskiego,
* 1/2 cytryny,
* 2 łyżki żelatyny,
* 1/2 szklanki wina białego,
* pieprz,
* cukier,
* sól.Krok pierwszy
Włoszczyznę dokładnie umyć. Obrać ze skórki – zwłaszcza marchewkę, pietruszkę, seler. Cebulę obrać z łupinki, a następnie nadziać na widelec i opiec nad palnikiem pieca, aż przyrumieni się mocno. Należy uważać, żeby jej nie spalić.
Krok drugi
Warzywa włożyć do garnka i zalać 1 litrem wody. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, kostkę bulionową i gotować przez 60 minut. Odcedzić, ale nie pozbywając się marchewki, która przyda się później.
Krok trzeci
Karpia oczyścić i pokroić w zgrabne dzwonka. Włożyć do wody z marchewką i ponownie gotować, tym razem przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć rybę i odsączyć.
Krok czwarty
Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć folią. Na niej zacząć układać warstwami kawałki karpia, każdą warstwę posypując koperkiem, przekładając plasterkami marchewki. Z wywaru odlać 2 szklanki i przecedzić, dodać żelatynę i wymieszać, żeby żelatyna zdołała się rozpuścić. Dolać wino, przyprawy, sok wyciśnięty z cytryny. Zalać miksturą karpia, a gdy zacznie tężeć, włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.