Oryginalny przepis na karpia z pieczarkami
Oryginalny przepis na karpia z pieczarkami
Najważniejszą rybą na świątecznym stole jest w dalszym ciągu karp. Śledzie, dorsz lub inne morskie przysmaki pojawiają się w mniejszych ilościach i zazwyczaj na drugi dzień, nie w trakcie Wigilii. Z kolei sam karp może być serwowany na różne sposoby. Najczęściej bywa smażony albo w galarecie, jednak równie smaczny jest, jeśli przygotuje się go z pieczarkami.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby wykonać smaczną potrawę, potrzebne są odpowiednie i świeże składniki spożywcze. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 1 karp,
* 1/2 kostki masła,
* 4 łyżki oleju,
* 1 szklanka śmietany 18%,
* 50 dag pieczarek,
* mąka,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Karpia należy dokładnie umyć, a następnie oskrobać, usuwając łuski oraz nadmiar tłuszczu. Jeżeli karp nadal ma głowę i nie jest wypatroszony, trzeba pozbyć się zarówno głowy, odcinając ją, jak i wnętrzności. Można zrobić to samodzielnie w domu albo poprosić obsługę sklepu podczas kupowania ryby.
Krok drugi
Oczyszczonego karpia pokroić na kawałki. Umyć jeszcze raz, po czym ułożyć na płaskim talerzu i posypać pieprzem oraz solą. Odstawić na 30 minut do przesiąknięcia przyprawami.
Krok trzeci
Na patelni rozgrzać ogień. Kawałki karpia obtaczać w mące, a następnie kłaść na patelnię, przypiekając z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Krok czwarty
Pieczarki umyć pod bieżącą wodą. Pokroić w plasterki, zarówno kapelusze, jak i trzonki. Posypać nimi karpia, a następnie całość zalać śmietaną.Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 20 minut. Danie jest bardzo smaczne zarówno na gorąco, zaraz po upieczeniu, jak również na zimno, na drugi dzień po przygotowaniu.