Jak przyrządzić krewetki z pietruszką i czosnkiem?
Jak przyrządzić krewetki z pietruszką i czosnkiem?
Krewetki można zakupić w supermarketach przez cały rok, jednak to w czasie ciepłych miesięcy, latem, ma się większa ochotę na egzotyczne dania z takim dodatkiem. Dzięki temu można poczuć się jak na wakacjach, na plaży w śródziemnomorskim kurorcie. Nie warto żałować sobie przyjemności i przygotowywać taki posiłek. Jak? Oto przepis.
Potrzebne składniki
Wykonanie egzotycznego dania z krewetkami wymaga przede wszystkim świeżych składników, które nie tylko poprawią smak, ale będą również bezpieczne dla żołądka. Wśród nich znajduje się:
* 16 krewetek królewskich (świeżych lub mrożonych),
* 1/2 natki pietruszki,
* 4 ząbki czosnku,
* 2 łyżki masła,
* 5 łyżek oliwy z oliwek,
* pieprz,
* sól,
* dodatki: pomidorki koktajlowe, sałatka z sałaty lodowej.Krok pierwszy
Jeśli krewetki są mrożone, należy rozmrozić je w zimnej wodzie. Jeśli świeże, warto je przepłukać w zimnej wodzie, na sitku, żeby oczyścić je z ewentualnych nieczystości. Osuszyć bardzo dokładnie, po czym posypać lekko solą. Nie należy jej nadużywać, ponieważ wtedy krewetki mogą być niesmaczne.
Krok drugi
Na patelni rozgrzać oliwę. Kiedy będzie ciepła, położyć na niej krewetki. Smażyć je po 1 minucie z każdej strony, aż do delikatnego zarumienienia się.
Krok trzeci
Czosnek obrać z łupinek i posiekać na drobne kawałki. Lepiej w tym daniu nie przeciskać go przez praskę, gdyż będzie zbyt drobny. Dorzucić na patelnię i zamieszać drewnianą łyżką.Pietruszkę umyć pod zimną wodą, posiekać na drobno i również dodać do smażących się krewetek. Doprawić solą i pieprzem.
Krok czwarty
Na zakończenie smażenia dodać masło i poczekać, aż całkowicie się rozpuści. Potrzymać krewetki na patelni jeszcze przez 1 – 2 minuty. Przełożyć na talerz i podawać razem z sałatką oraz pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!